Békés megye

2020.06.07. 19:54

Rímekbe szedte a gyerekek kedvenc ételeit

Ez egy nem normális szakácskönyv címmel jelent meg Péter Erika költő legújabb könyve. A rendhagyó kiadvány bemutatója a koronavírus-járvány miatt ugyan elmaradt, azonban az író nem csügged, otthonában most is újabb rímeken gondolkodik.

Vágvölgyi Nóra

– Hogyan született az ötlet, hogy verses receptek írásába kezd?

– Sokan tudják, hogy szeretek személyesen találkozni az olvasóimmal. Az elmúlt években nyaranta egy-egy hónapot a Nyíregyházi Állatparkban töltöttem, ahol saját könyveimet népszerűsítettem. Már itt is többen érdeklődtek, van-e szakácskönyvem, amire mindig nevetve rávágtam, hogy nincs. Majd mikor meghallotta válaszomat egy ismerősöm, csodálkozva megkérdezte: „Miért nincs? Írhatnál.” Akkor teljesen valószínűtlennek tűnt, hogy a recepteket versbe lehet foglalni. Aztán körülbelül fél év múlva valahogy eszembe jutott ez a beszélgetés, és játékból megírtam a palacsinta verses receptjét. Ezeket még két recept – ha jól emlékszem a madártej és a húsleves – követte. Mindhármat elküldtem a kiadómnak, akinek nagyon tetszettek az új versek, és biztatott, hogy folytassam az írást. Nem volt könnyű dolgom, hiszen a recepteknek nemcsak rímelniük kellett, hanem elkészíthetővé, ehetővé is kellett válniuk.

Péter Erika könyve kedvet adhat a főzéshez /Fotó: Tuskáné Papp Erzsébet/

– Hány ízletes étket készíthetnek el a könyv segítségével a konyhaművészetben jártas olvasói?

– A kiadvány huszonnyolc receptverset tartalmaz. Ezek között szerepelnek könnyebben és nehezebben elkészíthető ételek, italok. Sőt, a gyerekek kedvencei mellett különlegességeket is elkészíthetnek azok, akik kedvet kapnak a főzéshez.

– Innen jött a könyv címének ötlete is?

– Amint a címe is érzékelteti, ez valóban egy nem normális könyv. Nemcsak abban különbözik az általam ismert szakácskönyvektől, hogy rímesek és humorosak a receptek, hanem abban is, hogy Dráviczki Péter színes, vicces, fantáziadús illusztrációi jókedvre derítik az olvasókat, akarom mondani, szakácskodókat. Ráadásul a kiadványban a versek társaságában praktikus konyhai tanácsok is vannak.

– Kinek ajánlaná az ízes sorokat?

– Kicsiknek és nagyoknak, fiúknak, lányoknak, szakácskodni, verselni szeretőknek és szakácskodni, verselni nem szeretőknek. Azt szeretném, hogy azok a verskedvelők, akik belelapoznak a könyvbe, szeressék meg a szakácskodást, és akik a szakácskodást, az ízeket szeretik, kedvet kapjanak a receptversek megtanulásához, élvezzék a versek ritmusát, rímeit. De talán az tenne igazán boldoggá, ha a szülők és a gyermekek együtt konyháskodnának. Meghitt családi program részeként tanulhatnák meg a gyerekek a kedvenc ételeik elkészítését. Hiszen sokkal jobban esik a falat, ha mindenki kiveszi a részét a sütés-főzésből.

– Miként juthatnak az új kötethez az olvasók?

– A kiadvány már februárban megjelent. Azonban a könyv áprilisi bemutatója a koronavírus-járvány kitörésekor elmaradt. Ugyanakkor az iskolákban bárki számára elérhető, így remélem, a közeljövőben egyre több család konyhájába jutnak majd el az ízletes verseim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában