tanulmány

2020.06.17. 19:30

Életminőség alapján listázták a városokat a megyében

Melyik járásszékhelyen a legjobb élni? – ezt a kérdést tette fel és válaszolta meg a HÉTFA Kutatóintézet a tanulmányában, amelyben 174 vidéki várost vizsgált: a 23 megyei jogú várost és a további 151 járási székhelyet. A legjobb Székesfehérvár lett, Békéscsaba az 53. helyezést érte el. Valamennyi Békés megyei járásszékhelyen javult az életminőség 2012 és 2018 között.

Licska Balázs

A kutatók azt is nézték, van-e fürdő az adott városban. Csabán tavaly ősszel adták át a felújított Szigligeti utcai tanuszodát /Fotó: L. P./

Fotó: Lehoczky Péter

Egy-egy város életminőségét nyolc dimenzió mentén vizsgálták, amelyek a települések által kínált lehetőségek és szolgáltatások körét, valamint minőségét jelzik. Foglalkoztak a demográfiai helyzettel, a gazdasággal, az élhető és biztonságos települési környezettel, a szociális biztonsággal, az egyéni jómóddal, a civil társadalommal, a fiatalokkal, az elérhető szolgáltatásokkal. Így előállt a HÉTFA Városi Életminőség Index, amely 0 és 100 között mozoghat.

Két időpontra gyűjtöttek adatokat: a 2012-esek a járások újbóli kialakítását megelőző, a 2018-asok pedig a jelenlegi viszonyokat térképezik fel. Az index értékei szerint minden járásszékhely életminősége javult az eltelt évek során.

A kutatók azt is nézték, van-e fürdő az adott városban. Csabán tavaly ősszel adták át a felújított Szigligeti utcai tanuszodát /Fotó: L. P./

Leginkább a szociális biztonság terén sikerült előrébb lépni – amelyben nézték például az álláskeresők vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számát –, de a gazdasági és egyéni jómód dimenziók is sokat javultak, ezekben vizsgálták például az egy főre jutó iparűzési adó mértékét vagy azt, mennyiért kelnek el a lakások. A demográfiai mutatók terén részleges visszaesést figyeltek meg, a fiatalok kompetenciái országos szinten stagnáltak.

Az index 2018-as értékei alapján öt csoportba sorolták a településeket: vannak a legmagasabb életminőségű, a magas életminőségű, a jó életminőségű, a közepes életminőségű és a komoly életminőségi kihívásokkal küzdő városok.

Az eredmények megerősítették: markáns különbségek vannak az ország egyes térségei között. Budapest térsége, az Észak-Dunántúl, valamint a Balaton-part járásszékhelyeinek életminősége kiemelkedő vagy magas. A déli országrész városai javarészt jó és közepes minősítésbe esnek, a keleti országrész járásszékhelyeinek döntő többsége közepes életminőségű vagy komoly életminőségi kihívásokkal küzdő.

A Békés megyei járásszékhelyek kapcsán azt állapították meg: Békéscsaba magas életminőségű, Gyula jó életminőségű város. Közepes életminőségű Mezőkovácsháza, Orosháza, Szarvas és Szeghalom. Hátrébb rangsorolták Békést, Gyomaendrődöt és Sarkadot.

Kijelenthető, hogy mindegyik, így a Békés megyei járásszékhelyek életminősége is javult 2012 és 2018 között, ennek hátterében a tartós gazdasági növekedés mellett a településeken végrehajtott fejlesztések és a lakossági invesztíciók, befektetések állnak. A kutatók szerint e tekintetben térségünkben Békés és Szarvas ért el a vártnál komolyabb javulást.

Hátrányuk évtizedekre nyúlik vissza

Békésben a legmagasabb életminőségű város Békéscsaba, amely azonban a megyei jogú városok közül csupán Hódmezővásárhelyt és Salgótarjánt előzte meg. Főleg erős civil társadalma, a fiatalok kompetenciái és az elérhető szolgáltatások terén teljesít átlag felett.

Gyula az élhető és biztonságos települési környezet, valamint az erős civil társadalom dimenziói mentén ér el kiemelkedő, illetve nagyon jó eredményt. Szarvas a gazdaság és a civil társadalom, Szeghalom az élhető és biztonságos települési környezet terén emelkedik ki. Nehéz helyzetű Sarkad, ami a stabil demográfiai helyzet kivételével minden más téren gyengén teljesít.

A városok többsége stabilnak mondható abból a szempontból, hogy sem nagy előrelépések, sem pedig jelentős visszacsúszások nem jellemzőek. Így bár életminőségük közepes vagy problémás, hátrányuk évtizedekre nyúlik vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában