Kinyitottak a szalonok

2020.06.01. 19:59

A biztonságra ügyelve vágják a vendégek haját a megyében

A legtöbb fodrászszalon bezárt a veszélyhelyzet kihirdetésekor, bár rájuk nem vonatkoztak korlátozások. Ez egyébként a statisztikai adatokon is meglátszódott: több mint ötször annyi egyéni vállalkozás függesztette fel a tevékenységét májusig, mint a korábbi évek azonos időszakában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordult elő. Ahogy országosan, úgy Békésben is egyre több szalon nyit újra.

Vágvölgyi Nóra

Timár-Győrfi Ildikó szalonjában nincs megállás, egymást váltják a vendégek /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Bár a hazai fodrászatok és kozmetikai szalonok 70-80 százaléka bezárt a koronavírus-járvány miatt, számos üzlet tervezi, hogy újra kinyit – mondta még áprilisban a Világgazdaságnak a Magyar Fodrász Kozmetikus Közhasznú Egyesület (MFKKE) elnöke. Hajas László mesterfodrász becslése szerint a magyarországi piacon tízezernél több szalon (beleértve a fodrászatokat, a manikűrösöket, a sminkeseket és a masszőröket) működhet, ezekben mintegy harmincezren dolgozhatnak. Hozzátette, azok az üzletek, amelyek ismét fogadnak majd vendégeket, szigorításokat vezetnek be.

Mára pedig már a legtöbb szalonban visszaállt a régi rend. Recskiné Bunzel Lívia elmondta, a fodrászokra a maszkviselési előírás nem vonatkozik, nem kötelező a vendégeknek eltakarni az arcukat, és korosztályos időkorlátozás sincs. Úgy fogalmazott, alapvetően nem hordanak maszkot, mert nehéz benne dolgozni, viszont ha a kuncsaft kéri, akkor felveszik, illetve minden felületet fertőtlenítenek a vendégek után.

Timár-Győrfi Ildikó szalonjában nincs megállás, egymást váltják a vendégek /Fotó: Imre György/

– Alapvetően minket nem szabályoztak le, a szalonokra van bízva, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be. A kozmetikusok nyitva lehettek, de nem vállalhattak vendégeket. A fodrászoknál ilyen megkötés nem volt. Bezárni sem volt kötelező az elmúlt hetekben, ennek ellenére mi egy hónapot szüneteltünk. Illetve azt vezettük be, hogy egyszerre kevesebb fodrász dolgozik, nem ültetjük a vendégeket egymás mellé, tartjuk a legalább másfél méteres távolságot, és megkértük az ügyfeleket, hogy lehetőség szerint kísérő nélkül érkezzenek – részletezte a fodrászmester. Hozzátette, a létszámkorlát miatt jelenleg hatvanszázalékos forgalommal működnek, az időpontfoglalások száma azonban nem változott, csupán a járvány kitörésekor tapasztaltak visszaesést.

Timár-Győrfi Ildikó szalonjában sincs megállás, egymást váltják a vendégek. – A napokban hívtuk a Covid–19 tájékoztató vonalat, ahol elmondták, hogy már nem kell betartanunk semmilyen óvintézkedést. Így reggel még mindenki maszkban jött az üzletbe, de a nap végén már úgy zártunk, hogy senki sem takarta el az arcát. A rendszeres fertőtlenítést azonban továbbra is folytatjuk – árulta el. Mint mondja, csupán két hétig volt zárva az üzlet, még márciusban. Az újranyitáskor pedig fokozott óvintézkedések mellett ment a munka: egyszerre csak egy vendég volt a szalonban, a kollégák maszkban és kesztyűben dolgoztak, majd idővel már két főt is fogadtak.

– Múlt héten, amikor megnyitottak az óvodák, akkor állt vissza a forgalom, és folyamatosan csörgött a telefonom – tette hozzá hírportálunknak Timár-Győrfi Ildikó.

A szépségápolásban dolgozóknak is bevételkiesést okozott a járvány

Több mint ötször annyi egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét májusig, mint a korábbi évek azonos időszakában – derült ki nemrégiben, egy, a KSH által közölt összesítésből. A közlés szerint a folyamat összefügghet a járványveszéllyel, hiszen az összesen 61 ezer szüneteltetésből 49 ezret március 1. után regisztráltak.

A statisztikai hivatal szerint a legtöbb időlegesen felfüggesztő szolgáltató a fodrászat és a szépségápolás területén fordult elő. A közleményben hozzátették, ugyan a vállalkozói tevékenység újraindítása egyelőre nem általános, de már 12 ezren döntöttek a folytatás mellett, és májussal a szüneteltetések száma sem nőtt már olyan mértékben, mint előtte.

Továbbá a statisztikai hivatal arra számít, hogy júniusban tovább csökkenhet a szüneteltetett vállalkozói tevékenység száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában