istentiszteletek

2020.05.08. 13:55

Utat találnak híveikhez az egyházak békéscsabai lelkészei

A koronavírus-járvány okozta körülményekhez az egyházak vezetői is alkalmazkodtak a megyeszékhelyen. Az evangélikus és református egyház továbbra is online közvetíti a helyi lelkészek istentiszteleteit a 7.Tv-én, míg a katolikus templom vasárnap újra megnyitja kapuit, hogy ismét nyilvános szentmisét tartsanak híveiknek.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: LP6DMK2

Kutyej Pál evangélikus lelkész hírportálunknak elmondta, a püspöki tanács útmutatása és kérése alapján, továbbra is interneten, valamint a helyi televízión, a 7.Tv-én keresztül szólnak híveikhez. Mint mondja, ez valószínűleg addig nem is fog változni, amíg a koronavírus-járvány fennáll.

– Nem szeretnénk, ha a mi istentiszteletünk lenne az egyik gócpontja a járványnak. Ezért marad minden ugyanúgy. A helyi televízió változatlanul közvetíti istentiszteleteinket, illetve a közösségi oldalaink és az ismert videócsatorna segítségével próbálunk eljutni hétről hétre a hívekhez. Külön öröm a számomra, hogy több százan visszanézték már ezeket a videókat – osztotta meg az evangélikus lelkész.

Kutyej Pál: egyelőre marad minden ugyanúgy /Fotó: Lehoczky Péter/

A református egyház vezetése is úgy döntött, még nem tartanak élő, egyenes istentiszteleteket. A gyülekezet közösségi és videócsatornájára azonban továbbra is hetente többször feltöltik az istentiszteleti anyagokat.

– Folyamatosan készülnek a digitális tartalmak, és ezek felvételekor az istentisztelet is nyilvános, ha valaki bejönne, megteheti. De az egyház döntése az, hogy továbbra sem lesz nyilvános vasárnapi istentisztelet – árulta el Marti Miklós Nándor békéscsabai református lelkipásztor.

A katolikus egyház viszont úgy döntött, hogy vidéken minden egyházmegye tart szentmiséket, így vasárnap már Békéscsabán is lesz. Szigeti Antal hozzátette, az idősebbeknek azonban az egyház továbbra is azt javasolja, hogy inkább maradjanak otthon.

– Aki eljön, annak a maszk kötelező, és a megfelelő távolságot is tartaniuk kell egymástól a híveknek. A kapunál fertőtlenítő lesz, és a ki- és ­beléptetés két külön kapun keresztül történik majd. Azok számára pedig, akik nem jönnek el, digitális úton, tele­vízión keresztül tesszük elérhe­tővé a vasárnapi szentmisét – tudtuk meg a plébánostól.

Evangélikus applikáció is készült

Kutyej Pál evangélikus lelkész hírportálunknak elmondta, tesztüzemmódban már elérhető az Evangelikus.hu nevű applikáció. Mint megtudtuk, az új alkalmazásban el lehet olvasni a napi útmutató igét a kapcsolódó olvasmányokkal együtt, emellett böngészhetők az itt megjelenő hírek is, illetve a Luther Kiadó könyvajánlataiból ugyancsak kaphat ízelítőt az applikáció használója. Sőt, az Evangélikus énekeskönyv is elérhető rajta, így akár istentisztelet alatt is praktikus segítséget nyújthat majd az alkalmazás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában