Galériával

2020.05.21. 17:19

Új mentőautót adtak át Gyulán

Korszerű, új Volkswagen Crafter mentőautóval gyarapodott a gyulai mentőállomás, amelyet csütörtökön délután ünnepélyes keretek között adtak a fürdővárosban. Az eseményen az Országos Mentőszolgálat Magyar Mentésügyért Emlékérem oklevelét nyújtott át dr. Görgényi Ernő polgármesternek dr. Zentay Attila, az OMSZ regionális igazgatója.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

– Az elmúlt években az Országos Mentőszolgálat az egyik legnagyobb volumenű gépjármű-beszerzését hajthatja végre – fogalmazott köszöntő beszédében dr. Zentay Attila. Az OMSZ dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, a mentőszolgálat 2010-től 2020-ig 1047 mentőautót vásárolt, illetve vásárol, ami példátlan előrelépésnek számít.

A szakember szólt arról, hogy a gyulai átadás időpontja azért is ideális, mert hagyományosan május 10-e a mentők születésnapja.

– A járványhelyzet felülírta, hogy akkor ünnepelhessünk, de csak néhány nap választ el az időponttól minket, és csütörtökön újra találkozhattunk egy ilyen fontos rendezvény keretében – hangsúlyozta. A részletekkel kapcsolatban kitért arra, hogy tavaly és idén 254 járművel gyarapodott az OMSZ. Ebből az előző évben 151-et már forgalomba állítottak, idén pedig 103 mentőautó kezdheti meg működését.

Dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Zentay Attila, az OMSZ regionális igazgatója az átadó ünnepségen /Fotók: Lehoczky Péter/

Dr. Zentay Attila kiemelte, ezek a gépkocsik már professzionálisan kész mentőautók, amelyek a betegek, az úton közlekedők és mentők biztonságát, a biztonságos ellátást egyaránt garantálják.

– A járművek úgy készültek, hogy abba bevonták az országban dolgozó mentőket, a cég pedig beépítette az ötleteket, a javaslatokat a kivitelezésbe – húzta alá. Nyomatékosította, nagyon fontos, hogy bajtársaik minél nagyobb biztonságban legyenek, és munkájuk során minél kevesebb sérülést szerezzenek, megelőzzék idült mozgásszervi megbetegedéseiket. Az úgynevezett ülőbetegkocsikat például már nem kell kiemelniük, a behelyezéshez és kivételhez rámpa nyújt segítséget. A fejlesztés-sorozat év végére biztosította, hogy valamennyi futó mentőgépkocsit és tartalék gépjárművet lecseréljenek.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentők az elmúlt időszakban nagy áldozatot vállaltak, és amellett, hogy hagyományos feladataikat ellátták, a koronavírus elleni védekezésben is részt vettek. A gondolat folytatásaként kiemelte, az OMSZ munkatársai több mint 35 ezer tesztet vettek le az országban.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, az OMSZ és a kormány folyamatos fejlesztésekkel növeli Gyula és térsége biztonságos betegellátását. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több fejlesztés is megvalósult a mentőállomáson.

– Legalább ilyen fontos azonban az emberi tényező, maguk a mentők, akik a legnehezebb helyzetekben is segítenek – tette hozzá. – A mentőállomás munkatársai továbbra is számíthatnak együttműködésünkre, támogatásunkra.

Elismerték dr. Görgényi Ernő munkáját

Dr. Zentay Attila az ünnepségen elmondta, a mentők napján mindig köszönetet mondanak azoknak a személyiségeknek, civil szervezeteknek, intézményeknek, amelyek önzetlenül támogatják az OMSZ munkáját. A regionális szervezet menedzsmentje idén dr. Görgényi Ernőt, Gyula polgármesterét terjesztette fel a Magyar Mentésügyért Emlékérem elismerésre, hiszen évek óta mind a városvezető, mind a képviselő-testület folyamatosan segíti a mentők munkáját.

– A járványhelyzet sok mindent felülírt, a központi eseményt is el kellett halasztani – folytatta gondolatot a regionális igazgató, aki csütörtökön az emlékérem oklevelét adta át dr. Görgényi Ernőnek. Magát az emlékérmet majd dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója fogja átadni a remények szerint egy központi ünnepség keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában