Interreg pályázat

2020.05.15. 17:29

Új élményeket nyújt a Szarvasi Arborétum

Tematikus sétaútvonal, meditációs tér, ökojátékpark, bibliai növényeket bemutató kert és rendezvénytér is épül a május végén befejeződő Interreg pályázat keretében a Szarvasi Arborétumban – tudtuk meg Kugyeláné Décsei Mónikától, a kert kommunikációs munkatársától.

Vásári Erzsébet

A szerző felvételei

Kugyeláné Décsei Mónika elmondta, az arborétum a Greening footprints elnevezésű, román–magyar határon átnyúló Interreg pályázatnak köszönhetően újulhat meg, melyben konzorciumi partnerük a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt. Az összesen 1 millió 340 ezer 577 eurós uniós forrásból román oldalon a püspökség körül elterülő, mintegy nyolchektáros park élőhelyfejlesztése, a növényzet és az épületek közötti összhang megteremtése történik meg az utak, pihenőhelyek, egyéb beépített elemek felújításával.

Szarvason egy, a botanikus kert bejáratától induló tematikus sétaútvonal kiépítése valósul meg idén május 31-ig, a hozzá kapcsolódó elemekkel.

Kugyeláné Décsei Mónika a fejlesztés helyszínén

Az arborétumban a projekt keretében megvalósuló sétaútról kiderült, hogy gyalogos- és kerékpáros vonal is lesz egyben, amelyen a látogatók tájékoztató táblák és – kezdetben – túravezető segítségével ismerhetik meg Bolza Mariette festőművész, a városrész utolsó földbirtokosának életútját. Emellett bemutatja az érintett élőhelyeket és növényzetet, valamint ráhangol az út mentén elérhető fejlesztésekre is. Hozzátette, mivel egy két és fél kilométeres szakaszról van szó, amelynek megtétele a megállókkal és szakvezetéssel együtt még biciklivel is másfél órára tehető, ezért a fejlesztés keretében felújították a már meglévő négy esőbeállót, illetve további hármat építettek, ami ­szintén a látogatók kényelmét szolgálja.

Az arborétum munkatársa elmondta, hogy a kert északi részén az útvonalról letérve a kirándulók elsőként egy bibliai, valamint fűszer- és gyógynövényeskerttel találkozhatnak, amelynek növényeit (a több mint száz gyógynövény közt őszi kikerics, borsmenta, fügefa és tavaszi kankalin) tájékoztató és fajtáblák ismertetik számukra. Elárulta, az itt termő növényeket foglalkozásaik keretében hasznosítják csoportjaikkal, táborozóikkal és használják fel a népi hagyományok szerint.

A konyhakert után egy ökojátékpark épül a legfiatalabb látogatóik kedvére, melynek érdekessége, hogy három színteret, a vízi, az erdei és a gyep élővilágát mutatja be egy fából készült óriás hal, egy csúszdás fatörzsmászóka, egy labirintus és számos egyéb játékelem segítségével, ahol a gyerekek játékos formában találkozhatnak az arborétumban élő állatokkal. A „gyermekparadicsomból” kilépve rögtön a felnőttek „szigete” következik, az úgynevezett meditációs tér, ahol egy tó partján, vízcsobogás mellett mélyülhetnek el gondolataikban a pihenni vágyók. Ennek elemei – az oszlopcsarnok, a taposómalom és a cethal – a pályázat tematikájának megfelelően szintén a bibliai kort idézik. Végül egy újonnan épült rendezvénytérre érünk, amely mosdóval és nyitott foglalkoztatóépülettel egészíti ki a teret, ugyanitt egy mobil színpadot is elhelyeznek majd.

A szerző felvételei

Applikáció segíti a tájékozódást

Kugyeláné Décsei Mónika elmondta, a fejlesztésnek köszönhetően több sporttevékenység lehetősége tárul látogatóik elé, hiszen az említett útszakaszon kerékpáros túrákat szerveznek, valamint egy strandröplabdapályával is gazdagodik az arborétum. Hozzátette, terveik szerint a fejlesztéssel még inkább közelebb hozzák az embereket a természethez és az egészséges életmódhoz. Továbbá elárulta, a jövőben egy applikáció is készül majd útvonalukhoz, amelyben feladatok megoldásával juthatnak végig az állomásokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában