Nem kell senkinek segélyre berendezkednie

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár arra kéri a lakosságot, hogy maradjon fegyelmezett.

L. B.

Továbbra is mindenkit kérek és arra biztatok, hogy maradjon fegyelmezett. Ha fenn tudjuk tartani az odafigyelést és enyhített formában a szigort, akkor igenis elkerülhet minket az a bődületes, koronavírus-járvány okozta helyzet, ami jellemezte például Olaszországot vagy Spanyolországot. A tanácsnak pedig a jövőben is akad feladata, segíteni kell a szociális otthonoknak, a kórházaknak, a rászorulóknak a felajánlásokkal – nyilatkozta portálunknak Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár /Fotó: Lehoczky Péter/

Elmondta, a mai generáció még nem szembesült olyan különleges veszélyhelyzettel, mint a mostani, amikor a társas érintkezések sorát kellett megszüntetni, felfüggeszteni. Nem lehetett tovább vinni az egyéni adományozások, az élelmiszer- és ruhafelajánlások gyakorlatát. Ezért azt kérték a támogatóktól, hogy lehetőleg a nemzeti összefogás számlaszámán, valamint a 1357-es telefonszámon pénzbeli adományokkal segítsék a karitatív szervezetek tevékenységét, azon keresztül pedig sok-sok közösség életét.

Soltész Miklós szólt a vállalkozókról is, akik egy része anyagi támogatással, egy része pedig eszközökkel vagy például fertőtlenítőkkel segíti a védekezést. Mint mondta, fantasztikus egyrészt az a mennyiség, amit felajánlottak, másrészt az, amit felajánlottak. Így tudnak segíteni a frontvonalban lévő kórházaknak például, de a támogatásból jut az állami, az önkormányzati és az egyházi fenntartásban lévő intézményeknek is, szerte az országban.

A tanács elnöke kiemelte, hogy az adományok eljuttatásában a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat – azaz a tanács tagjai – segítenek. Elmondta, hogy a nemzeti összefogás számlaszámára nagyjából 260-270 millió forint érkezett eddig.

– A jelenlegi válságban az a feladatunk, hogy olyan támogatásokat indítsunk el, hogy olyan lehetőséghez juttassuk a vállalkozásokat, amelyek révén megőrizzük a munkahelyeket és újabbakat teremtünk – hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós ezenfelül ­ismertette: a kormány továbbra is a munkaalapú társadalmat­ erősítené, az elmúlt tíz év intézkedései eredményesek voltak, hiszen minimálisra csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottság. Kiemelte, nem szabad engedni, hogy visszatérjen az az időszak, az a 2010 előtti gondolkodásmód, hogy akik elveszítik a munkahelyüket, azoknak segélyekre kell berendezkedniük. Mindenkit ­tisztes bért adó munkalehetőséghez juttatnának, így biz­tosítva megélhetést a családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában