generátorok

2020.05.06. 17:14

Már Békés megyében is üzemel a jégkármérséklő rendszer

Több generátort is telepítettek Békés megyében, amik csökkentik a jégkár okozta károkat.

Ny. L.

Nemrégiben az országos jégkármérséklő (Jéger) rendszer részeként ­Békésben is üzembe helyezték a 17 automata és 46 manuális generátort. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, a talajgenerátorok ezüst-jodid-tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami a felhőkbe jut, és ott csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét.

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke

– A jégesők nem zárhatók ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a Jéger használata nélkül hullanának le – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – A jégkármérséklő rendszer riasztási időszaka idén szep­tember 30-áig tart. Bízunk abban, hogy a végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően a gazdálkodók és a teljes lakosság várhatóan még kevesebb jégesőt érzékel majd.

A rendszer 2018-ban kezdte meg a működését, az idei az üzemelésének harmadik éve. Működtetésének finanszírozásához a Kárenyhítési Alapból évi, legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít az Agrárminisztérium. A Jéger révén a tavalyi, 169 napos védekezési szezonban országosan 101 napon kaptak riasztást a generátorkezelők. A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben 13 százalék alatt maradt, míg korábban, a 2015–2017 közötti időszakban átlagosan 32 százalék felett volt.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában