Lassan visszatérnek a vevők az üzletekbe

A korlátozások enyhítésével egyre több üzlet várja újra a vevőket Békésben, illetve hosszabbítja meg nyitvatartási idejét. A tulajdonosok és ügyvezetők beszámolója szerint a vásárlói forgalom ezzel együtt ugyan növekszik, de csak lassan, és bőven érezhető még az óvatosság is.

Vásári Erzsébet

Fölk Béla reméli, hogy az enyhítések után tovább nő boltjuk forgalma /A szerző felvétele/

Czibula Zoltán, a Kereskedők és Vendég­látók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ­Békés megyei titkára elmondta, lassan, de beindul az élet a Békés megyei üzletekben és a vendéglátásban. Utóbbiban, ahol van lehetőség kerthelyiség kialakítására, újranyitnak, ahol nincs, ott maradnak a számukra magasabb költséget jelentő kiszállításnál, néhányan pedig tovább várakoznak.

Emellett az élelmiszerboltokban – bár közülük­ a legtöbben a kor­látozások alatt ugyanúgy üzemeltek – is van némi forgalomnövekedés.

Akiket azonban leginkább érintett a koronavírus, azok a ruházati üzletek, így a vásárlók számának megugrása most főként náluk tapasztalható. Helyzetük ­viszont még ezzel sem lett sokkal jobb a visszajelzések szerint, ­hiszen lényegében ki­maradt egy szezon üzleti évükből.

Visszatérve a lassú forgalomnövekedésre, mértéke egyaránt függ például a maszkok kötelező viselésétől, illetve a továbbra is óvatosságra intő kommunikációtól, de a lakosság egy részének jövedelemkiesése is hátráltató tényezőnek számít.

Fölk Béla reméli, hogy az enyhítések után tovább nő boltjuk forgalma /A szerző felvétele/

– Már a korlátozások feloldása előtt is érzékelhető volt némi növekedés a Csaba Center látogatottságában, ami május 4-e óta folyamatosan erősödik – számolt be hírportálunknak Hrabovszki György igazgató. Azonban a ház szabályaiban foglalt kötelező nyitvatartás rendje még nem lépett a megszokottak szerint érvénybe náluk, így üzleteik eltérő időpontban fogadják a vásárlókat, illetve nyitnak újra. Ezen változásokról naponta tájékoztatják látogatóikat különböző csatornáikon. Hozzátette, bár egyelőre a kommunikáció sem tud a régi üzemmódban folyni bérlőikkel, parkolóházuk számadataiból és a forgalomarányos bérleti díjat fizető üzletekből befolyt összegek alapján elmondható, a növekedés folyamatos, de még közel sem érte el a vírus előtti léptéket. Hangsúlyozta, látogatóik fegyelmezetten betartják az óvintézkedéseket, csak ritkán tapasztalható, hogy valaki ne akarna maszkot viselni, vagy panaszkodna az időkorlát, esetleg nyitvatartás miatt. Emellett az ATM-ek, illetve szolgáltatók előtti sorban állás is a helyzetnek megfelelően működik, ami azt jelenti, hogy az emberek komolyan veszik az intézkedéseket.

Egy gyulai élelmiszerbolt üzletvezetője elmondta, mivel a belváros forgalma még nem indult be, ezért náluk is csupán minimális növekedés tapasztalható. A környékbeli irodaházak a home office miatt még mindig üresek, és a turisták sem látogatják a várost, így az eddigi években megszokott átlagbevételüktől még mindig jócskán elmaradnak. Másik üzletük viszont lakóövezetben van, ahol bár szintén nem nőtt a forgalom, de az nem is csökkent jelentősen a korlátozás miatt, hiszen a környékbeli utcák lakói ugyanúgy jártak bevásárolni.

Az enyhítések után indult meg boltjuk forgalma

Fölk Béla elmondta, hogy az Ozimobil.hu Kft. alkalmazottjaként tevékenykedik a gyulai Tok-Pont mobiltelefon-kiegészítők üzletében, ami a koronavírus miatti intézkedések előtt néhány héttel nyitott meg. A boltnak így rögtön az indulás után be is kellett zárnia, kevesebb mint egy hónapra, ami komoly problémát jelentett számukra. Április 15-től azonban a korlátozások szerinti feltételek mellett újra fogadták vásárlóikat.

Beszámolója szerint az enyhítések előtt nyitvatartásuk ellenére sem volt forgalmuk szinte egyáltalán, a feloldások után viszont elkezdtek betérni hozzájuk a vásárlók. Hozzátette, helyileg új üzletként nem igazán tudja hasonlítani bevételét a járvány előtti időszakhoz, azt azonban látja, hogy korántsem tartanak annyinál, mint amire számítottak. Ugyanakkor a szüneteltetés alatti online érdeklődések száma miatt bízik abban, hogy hamarosan megközelíthetik a nyitás előtt megfogalmazott terveiket. Leendő vevőikkel folyamatosan tartották a kapcsolatot, akik közül egyre többen felkeresték már a boltot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában