walesi elnevezés

2020.05.11. 11:17

Kunágota neve is felkerült a térképre

Mi köze van a dél-békési településnek a walesiekhez? Egy közös ismerős biztosan van: a kunágotai Silló Erzsébet, aki a walesi fővárosban, Cardiffban él, s ott, továbbá Manchesterben éppen olyan lelkesedéssel szervez komolyzenei koncerteket, mint Magyarországon.

Cs. I.

Az operaénekes Silló Erzsébetként került el megyénkből, majd Elizabeth Sillo látogatott haza 2018-ban az elszármazottak találkozójára. Azóta gyakran ellátogat megyénkbe, s nem titkolt célja, hogy újra meghonosítsa szülőföldjén a komolyzenét. Éppen ezért rendszeresen zenei csemegékkel lepi meg a helyi közönséget. Kapcsolatai révén pedig szerte a világba eljut szülőfaluja híre, s mint megtudtuk, több magyar település nevét, így Kunágotáét is lefordították walesire.

Erzsébet Cardiffban a Magyar Gyermekfoglalkozások igazgatójaként és zenetanáraként dolgozik. Szólistaként önálló koncertjei vannak, és szívesen énekel professzionális opera- és oratóriumkórusokban is. Az operaénekes kiváló munkakapcsolatot ápol – ahogy fogalmaz – a PR-menedzserrel, David Smithszel. Smith néhány hónapja vált az internet sztárjává Nagy-Britanniában, miután szabadidejében walesi hangzású nevekre keresztelte át London teljes metrótérképét. A 25 éves férfi kreatív elképzeléseinek köszönhetően került fel arra a térképre Silló Erzsébet szülőfaluja is, amelynek Smith tanulmányozta a néveredetét, majd megtalálta hozzá a walesi megfelelőjét.

Kunágota neve egyébként nem csak a fent említett térképen tűnt fel. Sokszor olvasható a walesi–magyar kulturális információs portálon, a Magyar Cymru oldalon, amely érdekes hírekkel, programokkal, történetekkel látja el a walesi és a magyar kultúrák kedvelőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában