Jelentősen csökkent a forgalom térségünkben

A tavalyi év azonos időszakához képest áprilisban mind a személygépjárművek, mind pedig a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek esetében körülbelül 40 százalékos volt Békés megyében a forgalomcsökkenés.

B. O.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Áprilisban az e-matrica-rendszerben közlekedő személygépjárművek forgalma a felére, az e-útdíj-rendszert használó tehergépjárműveké pedig ötödével esett vissza a múlt év azonos időszakához képest a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint. A társaság díjköteles gyorsforgalmi és főutakra telepített portálkamerái, az e-matrica-rendszerben közlekedő személygépjárművek – autók, buszok, motorok – esetében országosan 54 százalékkal kevesebb járműáthaladást rögzítettek az előző hónapban. Az e-útdíj-rendszert használó tehergépjárművek forgalmában pedig 21 százalékos volt a visszaesés a múlt év áprilisához képest – mutatott rá a NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztályának elemzése.

A társaság Békés megyében lévő fix portálokra telepített kamerái az e-matrica-rendszerben közlekedő személygépjárművek (autó, busz, motor) esetében bő 267 ezer, az e-útdíj-rendszert használó tehergépjárműveknél közel 20 ezer járműáthaladást érzékeltek. Egy évvel korábban, azaz 2019 áprilisában ugyanezek a kamerák az e-matrica-rendszerben közlekedő személygépjárművek esetében közel 448 ezer, az e-útdíj-rendszert használó tehergépjárműveknél pedig valamivel több mint 33 ezer járműáthaladást láttak.

Mindezek alapján a forgalomcsökkenés mértéke idén áprilisban mind a személygépjárművek, mind pedig a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek esetében körülbelül 40 százalékos volt Békés megyében, a tavalyi év azonos időszakához képest – derült ki a NÚSZ Zrt. hírportálunknak küldött elemzéséből.

Kevesebb bevétel

A bevételi adatoknál is értelemszerűen csökkenés tapasztalható. A NÚSZ Zrt. közlése szerint az e-útdíj rendszerben az alkalmi viszonylati jegyet váltó, kisebb fuvarozók esetében volt nagyobb mértékű a visszaesés: viszonylati jegyből körülbelül negyven százalékkal kevesebb útdíjbevétel folyt be múlt év áprilisához képest. A fedélzeti eszközökkel közlekedő, nagyobb vállalkozásoktól tizenöt százalékkal kevesebb útdíj érkezett az államkasszába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában