virágba borulnak

2020.05.07. 11:29

Az önkormányzatok elkezdték a településszépítést

Ültess otthon, virágosíts – ehhez hasonló, zöldítő, hangulat- és környezetjavító felhívások látnak napvilágot veszélyhelyzet idején. Az önkormányzatoknál is elérkezett az idő: kitavaszodott, bár kevesebben vannak az utcán, turista egy szál se, ám a közterületeken a munka folyamatos. Az aktuális településszépítésekről érdeklődtünk Békés megyében.

Hírlap-összeállítás

Fotós: Imre György

Békéscsabán májusban kezdődik az egynyári virágok kiültetése, most az ágyásokban a kétnyáriak vannak – mondta Hadabás Ildikó, a városgazdálkodási kft. ügyvezetője. A palántákat az önkormányzat vásárolta. A virágágyások területe 1500 négyzetméter, azokba mintegy 21 ezer palántát ültetnek. Az előző évhez képest tizenhattal több, tehát ötven virághengert helyeznek ki a belvárosban és a vasútállomás környékén. Emellett 38 virágládát és virágtálat tesznek ki például a pergolákra, a hidakra, valamint a kandeláberekre is több mint száz virágtartó kerül.

Gyulán negyvenötezer tő egynyári virág ültetése kezdődött kedden – tudtuk meg Szászné dr. Várkonyi Adrienntől, a város főkertészétől. Az árvácskák még két-három hétig szépek, így azok helyére csak ezt követően ültetik el az egynyári virágokat. A 45 ezer tő mellett önkormányzati forrásból huszonhat, illetve képviselői alapból további 10-12 virághengert is elhelyeznek. Idén is díszíti majd begónia a köztereket: az egészen magas, 40-50 centisre növő fajtáktól a kisebb, 10-15 centisig kerülnek majd a virágágyásokba. A megbízható, szárazságtűrő fajta kúpvirág szinte már összeforrt Gyulával. A kokárdavirág, a kakastaréj, a naposabb területeket kedvelő petúnia, a verbena egyaránt kedvelt. A főkertész elmondta, lesznek újdonságok is. Először ültetik a pelyvavirág álló fajtáját, a varjúhájból szintén alkalmaznak korábban nem telepített fajtákat. Ezek leginkább virágedényekbe kerülnek. A díszcsalánokból robusztusabb fajták is ékesítik majd a várost. A rózsanádból új színek is megjelennek. A kutyatejfélékből a glamour fajták, a pistikékből, vagy nebáncsvirágokból ellenállóbb fajták lesznek láthatók.

Gyulán is megkezdődött a virágosítás, a napokban ültetik ki az egynyári növényeket /Fotó: Imre György/

Szarvason is zajlik a virágosítás. Még több növényt ültetnek ki, mint 2019-ben – tájékoztatott Babák Mihály. Fontosnak tartják, hogy a lakosságnak jó hangulata legyen: – A településen járva-kelve, különböző színekben pompázó virágokat ha látnak, ez hangulatjavító – tette hozzá a városvezető. Elsőként az árvácskák pompáztak. Azokat váltották a tulipánok, később pedig a muskátlikat is kihelyezik. Mind gyakori gondozást, sűrű locsolást igényel.

Költségvetésükből idén mintegy hárommillió forintot költ a város virágosításra, amiből tízezer palánta kerül az utcákra. Ezeket részben vásárlás útján szerzik be, részben saját maguk termesztik. Ezenfelül évente ezer facsemetét is ültetnek. A zöld város projekt keretében egy parkot is létesítenek a záportározónál.

Hódítanak az egynyári növények

Orosházán a fagyosszentek után, csak május közepén kezdik telepíteni az egynyári virágokat a közterületeken. Gyopárosra is megrendelték korábban a virágokat, így ott is lesz virágtelepítés, annak ellenére, hogy a fürdő nyitásának időpontja bizonytalan – tette hozzá Benkő Ferenc, a Városüzemeltetési Zrt. vezérigazgatója. Magyarbánhegyes, mint kistelepülés, jó példa. Már virágba borult. Sódarné Varga Gyöngyi elmondta, holland cégtől rendeltek apró palántákat kedvező áron. Azokat nevelgették hónapokig. Megerősödve kiültették például az ötezer tő árvácskát ősszel. Ezek most virágoznak, színpompásak a település több helyszínén.

– Befejeződött az 1500 begónia, a napvirág, a pistike, az ötszáz mézvirág kiültetése is. Ezer petúnia került a közterületeinkre. Az ablakokat pedig 150 tő muskátlival díszítjük – sorolta a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában