A virtuális térből érkezik Gerendásra a napi mese

A veszélyhelyzetre különleges megoldásokkal reagálnak a gyermekek oktatói, gondozói. A nagyobbak lényegében „átköltöztek” a digitális térbe, és ott tanulnak tanáraikkal. De a kisebbek is igénybe veszik a virtuális tér nyújtotta lehetőségeket. Gerendáson az óvodások kapcsolódnak össze online a délutáni alvás előtt, és hallgatnak színművészek által felolvasott mondókákat, meséket.

B. O.

Ádászné Liker Klára (jobbra) szerint a gerendási óvodások gyakorlatilag ugyan úgy várják Csomós Lajost és Szabó Lajost, mint Móka Mikit a gyerekek a zsebtévében /Fotó: BMH/

A kezdeményezés a település két óvónőjének köszönhető, Ádászné Liker Klára és Domonkosné Móricz Ildikó találta ki, hogy létrehoznak egy Facebook-csoportot, amelybe a település ovisai jelentkezhetnek be meghatározott időpontban. Ebbe a csoportba pedig kezdeményezésükre később a Jókai színház művészei is bekapcsolódtak.

– Minden hétköznap a délutáni alvás előtt videóhívással megcsörgetem az óvódásaim a közösségi oldalon, vagyis inkább a szülőket, és a gyerekekkel együtt kicsit mondókázunk. Közben kapcsolódnak hozzánk színészek a Jókai színházból, és mindennap mesét olvasnak nekünk – mesélte hírportálunknak Ádászné Liker Klára, a gerendási Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa.

Ádászné Liker Klára (jobbra) szerint a gerendási óvodások gyakorlatilag ugyan úgy várják Csomós Lajost és Szabó Lajost, mint Móka Mikit a gyerekek a zsebtévében /Fotó: BMH/

Elmondása szerint ismeretség révén sikerült felkérni arra a színművészeket, hogy vegyenek részt a csoportban, és szórakoztassák a kicsiket. Csomós Lajos és Szabó Lajos, a Jókai teátrum művészei pedig elvállalták a feladatot, és délutánonként mesékkel, történetekkel, mondókákkal készülnek a gyerekek számára.

– A kicsik és a szülők egyaránt nagyon örültek a kezdeményezésnek, így legalább ha nem is élőben, de talál­kozunk egymással, és a gyerekek is látják a csoporttársaikat. Mindennap délután egy órakor becsatlakozunk a ­csoportba, verselünk, ­mondókázunk, majd negyed ­kettő körül elkezdjük énekelni, hogy „Csomi bácsi, gyere elő”. ­Ezután csatlakozik be Csomós Lajos, és kezdi el az általa kiválasztott mesét – részletezte kérdésünkre az óvodapedagógus.

Elmondta, hétfőn, kedden Csomós Lajos, csütörtökön és pénteken pedig Szabó ­Lajos van a gyerekekkel, illetve szerdánként mindketten bejelentkeznek.

– Ezáltal nemcsak tőlünk, óvónőktől, hanem színészektől hallják a történeteket, ami sokkal érdekesebb számukra mintha mindig csak mi adnánk elő nekik. Emellett a gyerekek kapnak „saját” mesét is: a Minden napra egy mese című kötetből minden születésnapos az adott napra írt történetet hallgathatja meg – árulta el Ádászné Liker Klára. Hozzátette, a helyzetből fakadóan adódtak vicces jelenetek, ilyen volt, amikor például az egyik kisgyermek a kiskakasával a kezében ­jelentkezett be, míg a másik a kutyusával együtt hallgatta végig az adott napi történetet. Ezek a helyzetek egytől egyik vidámságot okoztak a csoport apróságainak.

Csomi bácsi izgalmas történetei

Csomós Lajos örömmel vállalta el a felkérést, és mint ­elmondta, szeretne kortárs meséket is előadni a gyerekeknek.

– A gerendási egyházi óvodának mondok meséket a délutáni alvás előtt. A közösségi oldalon lévő csoportban többen is benne vannak, ma éppen a kiskakas félkrajcárját olvastam fel, de szeretnék választani kortárs meséket is, például Kiss Ottó írásaiból szemezgetni majd – részletezte hírportálunknak a színművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában