videóval

2020.05.19. 16:13

A Körösök vidéke ihlette E. Szabó Zoltán alkotásait

Az, hogy mikor vehetünk részt egy újabb kiállításon, az még kérdés, de az biztos, hogy a Békéstáji Művészeti Társaság addig sem feledkezik meg a művészet kedvelőiről. Vezetőségük ugyanis úgy döntött, létrehoznak egy online kiállítást, hogy legyen a társaság számára egy kis kulturális mozgástér ebben az időszakban is.

E. Szabó Zoltán

E. Szabó Zoltán már több éve tagja a társaságnak. Számos önálló kiállítása nyílt meg az évek folyamán, illetve több csoportos tárlaton láthattuk az alkotásait. A festő tavaly ünnepelte 80. születésnapját, melynek alkalmából a gyomaendrődi Vidovszky Béla Városi Képtárban nyílt kiállítása. Az itt látható festmények képezik az online kiállítás egy részét is. Az alkotások akril festékkel készültek és mindegyik a Körösök vidékéről szerzett benyomásokat, emlékeket, élményeket idézi vissza.

Videó: Online kiállítás – E. Szabó Zoltán /Szegedi Sándor/

– Vannak egészen konkrét tájképek, amik nem igényelnek magyarázatot („Öböl”, „Vizek, partok”..) Van néhány, ami viszont ugyan a valóságból, a természetből ihletett, de bizonyos absztrahálás, elvonatkoztatás és átalakítás eredménye: „Egymásba fonódva”, „Vakáció”, „Derengő múlt”, „Felhős táj”. És van a valóságra már csak elemeiben emlékeztető kép is: „Táj-kompozíció”, „Mesél a természet”, és a leginkább elvontnak tekinthető „Analízis” című kép – árulta el E. Szabó Zoltán.

Az elmúlt időszakot, ahogy mindenki más, ö is kénytelen volt otthon tölteni, de ahogy elmondta, soha sem unatkozott.

– Komponáltam gondolatban, rajzoltam, írtam, de többször dolgoztam is a műteremben (egyedül). Sokat olvastam, kerékpároztam, rejtvényeket fejtettem, használtam a technikát (telefon, internet, videós kapcsolatok...).

A festményekről készült videóban E. Szabó Zoltán segítségére voltak barátai, Barabás Ferenc és Szegedi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában