Békés megye

2020.05.15. 19:59

A Körösök és a Tisza legszebb részeit járja körül az expedíció

Alig néhány hét múlva, június 11-én huszonöt napos, a Körösök és a Tisza legszebb, legizgalmasabb részeit érintő hajótúrára indul a Major Gyula és Gyurkó Dániel fémjelezte békéscsabai baráti társaság. A kis csapat ezzel egy régi álmát váltja valóra.

Papp Gábor

Legutóbbi, több hónapos útjukról is Köröstarcsán értek célba a Békés megyei vízi kalandorok /Fotó: Imre György/

Az idei nyárra azt terveztük, hogy Svájcból, a Boden-tótól hajózunk majd Köröstarcsáig, és Major Gyula rendezésében utunkról újabb filmet is készítünk – nyilatkozta hírportálunknak Gyurkó Dániel, a csapat egyik motorja és frontembere, az expedíció filmjeinek producere. Mint elmondta, a koronavírus miatt kialakult helyzet azonban alaposan átírta az eredeti forgatókönyvet, hiszen még jelenleg is kiszámíthatatlan, hogy miként alakul a határok átjárhatósága.

– Nem mertük felvállalni, hogy valahol esetleg két hetet kelljen rostokolnunk, ez anyagilag és emberileg is nagyon megterhelő lett volna – tette hozzá Gyurkó Dániel. – Ezért úgy döntöttünk, hogy valóra váltjuk egy régi álmunkat, és a szerintünk hazánk két legszebb folyószakaszának számító Körösöket és a Tiszát járjuk végig.

A csapatot Major Gyula, ifj. Major Gyula, Knyihár Mihály, Gebei Béla és természetesen Gyurkó Dániel alkotja majd. A kaland várhatóan június 11-én a reggeli órákban kezdődik, amikor Köröstarcsán „vonják fel a horgonyt” a kalandorok. Gyurkó Dániel hírportálunknak elárulta, évtizedekkel ezelőtt számos ifjúsági ­túrát szervezett a Tisza vidékére.

Legutóbbi, több hónapos útjukról is Köröstarcsán értek célba a Békés megyei vízi kalandorok /Fotó: Imre György/

– A középiskolások nagyon kedvelték a vadregényes tájakat, a különleges környezetet, ami meglátásom szerint vetekszik a Duna, a Rajna, a Majna szépségével – ecsetelte a frontember. – Knyihár Misi barátunk az év ezen időszakában nagyon gyakran látogat el Tiszafüred környékére horgászni, minden tekintetben kedvezőek a tapasztalatai. Összességében elmondható, hogy mindannyian szerelmesei vagyunk ezeknek a folyószakaszoknak.

Gyurkó Dániel szólt arról, hogy ha nem is a tervezett nemzetközi túrájukhoz hasonló módon, de ezen az útjukon is lehetnek bizonytalansági tényezők.

– Nem biztos például, hogy a tiszalöki víztározó nyitva lesz, de ez nem fog gondot okozni, már egyeztettünk az erőművel, és ígéretet kaptunk, hogy mindenben segítséget kapunk az átzsilipeléshez – folytatta a gondolatot. – Emellett a Tiszán gyakran előfordul, hogy néhány óra alatt is akár több métert képes változni a vízállás. Ez ugyancsak keresztbe tehet néhány elképzelésünknek, de az biztos, hogy Tivadar településig szeretnénk eljutni, onnan pedig meglátjuk, hogy miként tudunk továbbhaladni.

Gyurkó Dániel kiemelte, a Felső-Tisza különösen szép, kanyargós folyószakasz, a szlovák, ukrán határnál, illetve a hármas határnál is olyan egyedi értékek várják a hajósokat, amelyekkel másutt nem igazán találkozni.

Ismét filmet is készítenek

Major Gyuláék, ahogy korábbi útjaikról, erről a kalandról is filmet forgatnak majd.

– Valószínűleg ez a produkció nem lesz másfél órás, nem is kerestünk támogatókat, hiszen a járványhelyzet miatti gazdasági helyzetben ezt nem tartottuk volna igazán elegánsnak vagy szerencsésnek. Ennek ellenére igyekszünk majd a lehető legteljesebben beszámolni élményeinkről, bízunk benne, hogy erre a filmre, a Körösök és a Tisza vidékére is sokan lesznek kíváncsiak – hangsúlyozta Gyurkó Dániel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában