katasztrófavédelem

2020.04.05. 07:12

Térkép készül a szúnyogokról Békésben

A katasztrófavédelem egyik kiemelt célja a jövőben a biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése. Hatékony biológiai gyérítést viszont csak olyan pontos térképek birtokában lehet végezni, amelyek megmutatják, hol vannak a szúnyogok tenyészőhelyei. Ilyen térképek jelenleg csak néhány térségről állnak rendelkezésre. A katasztrófavédelem az idei szúnyoggyérítési programjának részeként dolgozni kezd a hiányosság megszüntetésén.

P. G.

Megállapodás született szakértőkkel, akik az elkövetkező három évben tizenöt olyan régióban végeznek szakszerű és részletes feltérképezést, ahol évről évre sok szúnyog fejlődik ki. A részletes térképek birtokában a biológiai gyérítések részarányát, valamint a kezelések hatékonyságát jelentősen javítani lehet.

A korszerű adatbázis nagy segítség lehet a későbbiekben /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Az idei évben a Duna mentén Gönyű és Paks között térképezik fel a szakértők a szúnyogok kifejlődési területeit. A tervek szerint az elkövetkező két évben további országrészeket térképeznek fel, térségünk is érintett lehet a munkában. Az említett területek a Duna többi szakasza, a Rába, a Tisza-tó, a Velencei-tó, a Tisza szúnyogtenyésző helyekben gazdag részei, a Körösök és a Dráva.

A felméréseket, az adatok feldolgozását szakértők végzik a nemzetközi és a hazai protokolloknak megfelelően. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is használnak. A szakemberek szerint az idei tél nem tizedelte meg a szúnyogokat, így vélhetően komoly harcot kell majd vívni a vérszívókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában