Békés megye - galériával

2020.04.05. 15:26

Puskás Lajos: az év legreménytelibb időszakát éli tavasszal a természet

Talán legszebb arcukat mutatják az évnek ebben az időszakában a megyei erdők is. A különleges természeti környezet látogatása a kijárási korlátozás értelmében nem tiltott, de a szabályok betartása nagyon fontos.

Papp Gábor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az esztendő leglátványosabb, legreménytelibb időszakát élik jelenleg az erdők – mondta Puskás Lajos. Az okleveles erdőmérnök, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. szakembere kiemelte, most pattannak a rügyek, a fák ezekben a hetekben kezdenek lombosodni.

– A nyárfák, az égerek a kora tavaszi időszakban már elvirágoztak – ecsetelte. – A nyárfa elkezdte érlelni toktermését, a szilek is virágoznak. A fák lombja még nem árnyékolja be a talajt, így a geofitonok, a kora tavasszal szirmot bontó növények teszik egészen különlegessé a környezetet.

Puskás Lajos szerint ilyentájt a legszebbek az erdők /Fotók: BMH/

Akiknek módjuk van kijutni a természetbe, láthatnak sárga tyúktaréjt, kis tyúktaréjt, odvas keltikét, ligeti csillagvirágot vagy a levelét már megmutató medvehagymát, amely hamarosan szintén virágozni fog. Ezek a hagymás, gumós vagy gyöktörzses növények teszik csodássá a tavaszi erdőt. A fák kilombosodásával azonban gyorsan visszahúzódnak, és a talajban várják a következő kikeletet.

Ezek a hetek számítanak az év legmadárdalosabb időszakának. A madarak a párzási időszakukat élik, így a szokottnál „hangosabbak”, daluk betölti a teret. A tavaszi erdőlátogatók a kis takarás miatt, a nyári hónapokhoz képest sokkal messzebbről észrevehetik, láthatják a különleges élőlényeket.

Az erdei munkálatokról Puskás Lajos kifejtette, a téli időszak fakitermelését már hetekkel ezelőtt befejezték, most a faanyagot szállítják el. A kevés tavaszra maradt erdőtelepítés és erdőfelújítás ugyancsak véget ért, de utómunkákat jelenleg is folytatnak. A legsürgetőbb feladat az egy-két éves erdősítések vegyszeres gyomirtása, mert a gyomok már mutatják magukat, és a fák még éppen nem fakadnak.

Az erdők látogatása a hatályos kijárási korlátozás értelmében nem tiltott. A turistautak, a parkerdők, az erdei tanösvények – amíg Magyarország Kormánya másként nem rendelkezik – továbbra is látogathatóak. A 2020. ­március 28. és április 11. közötti időszakra érvényes rendelet értelmében kirándulni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva lehet. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

A csoportosulást kerülni kell

Kormányzati szinten is kiemelt kérés, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. Ha valaki mégis kimegy a szabadba, a járványügyi intézkedések egyik leginkább hangsúlyozott pontja, hogy kerülje a csoportosulást, ami az erdőben, a kirándulások alkalmával is érvényes.

A jelen időszakban kerüljék el a turisztikailag frekventált kirándulóhelyeket. Célszerű most olyan helyen túrázni, ahová eddig esetleg nem jutottak el. Tüzet gyújtani csak a kijelölt tűzrakó helyeken lehetséges, de csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom (www.erdotuz.hu).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában