Békéscsaba

2020.04.15. 10:35

Pályázatot adnak be a múzeum tetőjének javítására

Megújítanák a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum tetejét, ennek érdekében nyújt be pályázatot az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alaphoz.

L. B.

A beruházás azért szükséges, mert a műemléki épület hosszú ideje küzd a problémával, azzal, hogy a fedés állapota nem megfelelő. Ennek jól látható jelei a homlokzati sérülések, kevésbé látható jelei a padlástérben tapasztalható beázásból adódó folyamatos károsodások.

Jelenleg ott tartanak, hogy a tető felújítása nem halogatható tovább; és a homlokzat szintén sürgős helyreállításához is szükség van a tető rendbetételére.

A tervek szerint összefüggő korcolt lemezfedést készítenek a teljes tetőfelületen – más műemlékeknél is alkalmazott módon –, ezzel hosszú távra működő fedést kapna az épület, és a tetőszerkezetet szintén javítanák a szükséges mértékben.

A beruházás teljes költsége 54 millió forintot tenne ki, a pályázaton a város 15 millió forint támogatást kér. A fennmaradó, összesen 39 millió forintot egyrészt a tavaly a múzeumnak tetőfelújításra átadott pénzből biztosítanák, másrészt további forrást is vállalna az önkormányzat sikeres pályázat esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában