közfoglalkoztatottak

2020.04.30. 07:16

Levendulát nevelnek, faházakat építenek Vésztőn

Értékteremtő munkát végeznek a közfoglalkoztatottak Vésztőn: a Startmunka mintaprogram három elemében több mint kétszázan, a hosszú távú projektben pedig 35-en dolgoznak jelenleg – ismertette az önkormányzat Facebook-oldalán.

L. B.

Zajlik a növénytermesztés, azon belül a kertészeti munka 3,5 hektáron, a szokott zöldségeket termelik a savanyító- és a feldolgozóüzem számára. Fóliasátrakban magról vetett paprika- és paradicsompalántákat nevelnek. Virágokat szintén nevelnek, amelyek majd a város közterületeit díszíthetik.

Kísérleti jelleggel levendulát termesztenek, egyelőre helyi feldolgozásra: – olajnak, teának, szörpnek, lekvárnak. Ha mindez sikeres lesz, akkor a területet megnövelik.

A Szilér utcában juhokat tartanak, innen a tej a sajtmanufaktúrához kerül. Mágoron pedig szürke marhákat és racka juhokat nevelnek, az állattartás körülményeire figyelve.

Hat, a korábbiaknál nagyobb teljesítményű, könnyebb fűnyírót vásároltak a közelmúltban. Erre azért volt szükség, mert egyre kevesebb a férfi munkaerő, számos munkát, így a közterületek füves részeinek karbantartását, ápolását is nők végzik. Az önkormányzatnál kiemelték, a közterületek karbantartása lényeges feladat. A Mágor felé vezető bicikliút mentén korszerűsítik a korlátokat.

Idéntől szeretnék hangsúlyosabban bemutatni és reklámozni a helyi termékeket, ezért több 3x2 méteres faházat vásárolnak, hogy kiállításokon, vásárokon, fesztiválokon jelenhessenek meg.

Az önkormányzat fontosnak ítéli a közfoglalkoztatottak egészségének védelmét a mostani helyzetben is, hiszen a munka folyamatosan megy. A védőfelszerelések mellett a dolgozók maszkot és védőkesztyűt kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában