körös-maros nemzeti park

2020.04.07. 18:38

Lekerült a téli bunda a kardoskúti rackákról és cigájákról

Lezajlott a tavaszi juhnyírás a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepén, Kardoskúton. Több mint nyolcszáz cigája és rackajuhot szabadítottak meg téli bundájuktól. A munkával megbízott csapatban kilenc nyíró, két fogó és négy gyapjúszedő szorgoskodott.

N. T.

A cigáják és a rackák gyapja eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanis a cigáják bundáját fodros és hullámos, féldurva gyapjúszálak alkotják, a fürtök hosszúsága 6-9 centiméter között van. A kosokról 4-5 kilogramm, az anyákról 3-4 kilogramm gyapjú kerül le a nyíráskor.

Birkanyírás után /Fotó: Langó Dániel/

A mosott gyapjú fehér színű, de olykor szürkés árnyalata is lehet, a fehér gyapjú közé fekete szálak keverednek. A cigája bárányok fekete, szürke, olykor sötétbarnás árnyalattal jönnek a világra, de bundájuk rövid időn belül kifehéredik.

A rackák bundáját hullámos, durva, 25-30 centiméter hosszú fedőszálak jellemzik.

Az anyákról átlagosan 2 kilogramm, a kosokról 3 kilogramm gyapjú kerül le a nyírás során. A racka bárányok barnás, kapuccsínó színben jönnek a világra, de rövid időn belül – a fejük és a lábuk kivételével – mindenütt kifehéredik, kivilágosodik a bundájuk.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepén az őshonos juhok szaporulata idén is szépen alakult: több mint 200 cigája és 50 feletti racka bárány született. Az idősebb jószágokat már szoktatják a kintléthez, rövid időre minden nap kihajtják őket a telep melletti legelőre egy rövid egészségügyi sétára.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában