Törzsutasaik miatt is dolgoznak a csabai taxisok

A békéscsabai taxisok örömmel fogadták a kormánydöntést, hogy június 30-áig mentesülnek a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata alól. Ez azért volt fontos számukra, mert a fuvarjaik száma minimálisra csökkent.

Ny. L.

20200320 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Taxisok védekezése a korona vírus járvány ellen. képen: Gajdos Gábor taxis 20200320 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Taxisok védekezése a korona vírus járvány ellen. képen: Gajdos Gábor taxis

Fotó: Kozma István

Egyikük név nélkül elmondta, kiállnak a drosztokra, vagyis a kijelölt taxiállomásokra, de elenyésző azok száma, akik ebben a helyzetben igénybe veszik szolgáltatásukat.

– Vannak viszont törzsutasaink, miattuk legalább néhány óra hosszáig dolgoznunk kell, de a déli harangszóra már otthon vagyunk – fogalmazott egyikük. – Az idősek otthonába és a kórházba jutáshoz is többen hívtak bennünket, ezeknek a rendeléseknek a száma visszaesett, miként a bolti fuvaroknak is. Vasárnap 8-kor kiálltam a drosztra, fél 12-ig egy utasom sem volt.

A taxisok, a maguk és az utasaik védelmében is, rendkívül komolyan veszik a rendszeres fertőtlenítést autóikban /Illusztráció: MW/

A taxisok a nevüket nem szívesen adják, mert nem akarnak céltáblájuk lenni azoknak, akik megoldják maguknak a vásárlást, az egészségügyi intézményekbe, a gyógyszertárakba eljutást. Többen vannak ugyanakkor olyanok, akiknek ők jelentik a megoldást, hogy eljuthassanak oda, ahova feltétlenül szükséges.

Békéscsabán, az Univerzál Áruház mellett kedden délelőtt mindössze két taxi állt, máskor legalább öt-hat szokott. A kintlévő személyfuvarozók elmondták, a nehéz helyzetben segítség, hogy a kata alól június 30-áig mentességet kaptak. A csabai taxisok egy része főállásban, a többiek nyugdíj mellett vagy másodállásban végzik a szolgáltatást. A 25 és az 50 ezer forintos havi kata-mentesség segítség nekik.

Az egyik fuvarozó elmondta, hogy néhány héttek ezelőtt cserélt autót, a nyolcéves járgányt háromesztendősre váltotta. A régi autó árát ugyan beszámították, de így is hitelt kellett felvennie. Örömmel fogadta azt a jogszabályt, mely szerint csak jövő januártól kell kezdenie a hiteltörlesztést.

A taxisok a fertőtlenítést, a maguk és az utasok védelmében is, nagyon komolyan veszik. A viteldíj készpénzes fizetése után a személyfuvarozók fertőtlenítik kezüket. Az egyik csabai taxis hozzátette, megbeszélték egymás között, hogy akinek nátha és meghűlés szerinti tünetei vannak, az önfegyelmet tanúsít, vagyis nem áll ki a drosztra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában