Mezőhegyes

2020.03.10. 15:35

Szarvasokat veszélyeztet egy különös betegség

Szakmai tájékoztató rendezvényt tartott, nagyvad-gazdálkodási, vadtakarmányozási és vadegészségügyi témakörben a megyei vadászkamara kedd délelőtt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. központi tanácstermében.

B. O.

A szerző felvételei

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezetének elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, a vadásztársadalom jelentős változás elé néz az idei esztendőben: vezetőségi választásokat tartanak, a vadászati vezetés többsége ebben ez évben megújul. Beszélt arról, hogy a jelenlegi vadásztársasági forma, illetve működés – mely lényegében közösségi, társadalmi munka – elavult, nem működőképes, a változás szükségszerű.

A szerző felvételei

Az elnököt a tanácskozás meghívott előadói követték. A rendezvény egyik fő témája a szarvasféléket érintő agancstő megbetegedésekről szólt, mely hazánkban egyre nagyobb gondot jelent, egyes területeken már nyolcan százalékos az agancstő problémás egyedek aránya. Mint elhangzott, a csont az agancstőnél deformálódik, gennyes gyulladás alakulhat ki, a beteg bika pedig torz agancsot épít fel.

Lakatos István, a Kapos-Tolnai tájegység fővadásza elmondta, kezdetben dámszarvasoknál észlelték a problémát, majd pár éve megjelent az őzeknél és a gímeknél is. Hozzátette, a szakemberek folyamatosan elemzik a kapott mintákat, kutatják a betegség okát, keresik a megoldást az Országos Állategészségügyi Intézettel együttműködésben. Az esemény másik fő témája a mikotoxinok takarmányokban történő megjelenése, a hazai vadállományokban való kedvezőtlen hatásairól szólt. Itt az érdeklődők a kutatások jelenlegi helyzetét, a megelőzés lehetőségeit, valamint a szükséges teendőket ismerhették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában