óvoda

2020.03.17. 13:59

Összevonják a két tagintézményt Újkígyóson

Szeptemberben átköltöznek a Fő utcai óvoda lakói a központi épületbe, erről döntöttek a képviselők a legutóbbi testületi ülésen.

V. N.

– Hat évvel ezelőtt azzal a céllal épült a központi óvoda a Kossuth utcában, hogy a két régebbi tagintézményt összevonjuk, és egy 21. századi óvoda fogadja a gyerekeket a városban. Az egyik óvoda már akkor átköltözött az új épületbe, amelynek egykori helyén most a Civil Ház működik – osztotta meg Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere.

Balogh Lászlóné bízik a zökkenőmentes váltásban /A szerző felvétele/

Mivel a Fő utcai tagintézményben több pedagógus is nyugdíjba megy, illetve az épület fenntartása is komoly költséget ró a városra, ezért döntöttek úgy a képviselők, hogy szeptemberben bezárják, a gyerekek pedig az új épületben, de a régi pedagógusaikkal folytathatják ősszel az évet.

– Megértjük, hogy érzelmileg a gyerekek és a szülők is kötődnek az óvodához, de a demográfiai adatokat megvizsgálva nem tartjuk indokoltnak az intézmény fenntartását. Ráadásul ez egy régi épület, így milliókat kellene költeni rá, ahhoz , hogy megtarthassa eredeti funkcióját. És igaz, hogy idén ez csupán hárommillió forintot jelentene, viszont jövőre már a költségek könnyen elérhetnék a 21 millió forintot is – hangsúlyozta a városvezető. Mint megtudtuk, hat csoport van jelenleg a központi épületben, hozzájuk fognak csatlakozni szep­temberben a Fő utcai óvodások.

– Az új tagintézmény hét gyermekcsoport elhelyezésére alkalmas, így az összevonás után szeptemberben átlag 20 fős csoportokkal indulunk. Nagyon jó a kapcsolat a tagintézmények pedagógusai között, ezért szerintem zökkenőmentes lesz a váltás – osztotta meg Balogh Lászlóné intézményvezető.

Vannak tervek az épülettel

Botyánszki Pál elmondta, a Fő utcai óvodaépületből egy nyugdíjasházat szeretnének kialakítani. – Ez egyfajta lakás lenne, ahol nyugdíjas családok élhetnének. A szociális gondozók hozzájuk is kijárnának, és kiszállítanák az ebédet is. Sajnos idősödik a település, és hiába van nálunk három szociális otthon, az önkormányzati fenntartású intézményben nagyon hosszú a várólista – árulta el a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában