Békés megye

2020.03.01. 06:55

Nagy az árverseny a kenyérpiacon, több üzem bezárt

A kenyéráremelés szükségességét minden szakmai szervezet hangsúlyozza ez év eleje óta. Megyénk pékségei is felszínen tartják az átadási ár növelését, más kérdés, hogy a multik, a kisebb üzletek mennyire vevők erre. Sokan több beszállítótól vásárolnak, és mindenkivel egyéni alkukat kötnek. A kereslet a kenyér felől jelentősen elmozdult a sós és édes sütőipari termékek felé.

Nyemcsok László

Árendás Béla, a békéscsabai Sütőker Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a pékségek léte függ attól, hogy mekkora áremelést sikerül elfogadtatniuk.

– Az elmúlt időszakban több üzem csukta be a kaput Békésben, mert nem bírta el, hogy a költségek emelkednek, az ár pedig stagnál vagy csak egy-két százalékkal emelkedik – ecsetelte Árendás Béla. – Drágult a liszt, többet kell fizetni az energiáért, robbanásszerűen, 10-20 százalékkal emelkedtek a bérek. Ehhez jött még a forint gyengülése. Az adalékanyagok többsége külföldről érkezik, és nem mindegy, hogy 260 vagy 340 forint az euró. Ezeket a megemelkedett kiadásokat csak a termékeink átadási árából tudjuk fedezni. Ha a piac, az üzletek nem fogadják be a kenyér átadási árának emelését, akkor hamarosan a bérekre sem futja.

Kocsis Mariann, a Sütőker munkatársa kiemelte, meghatározó, hogy milyen lisztet használnak a kenyértésztához /Fotó: Kiss Zoltán/

A vezérigazgató szólt arról, a multikkal általában éves szerződést kötnek, tehát ezen a piacon kicsi a mozgásterük. Mivel a kisebb, Békéscsabán kívüli pékségek is a megyeszékhelyen szeretnék kapacitásuk egy részét értékesíteni, nagy az árverseny. A multik a helyben sütött, olcsóbb kenyérrel csalogatják be a vevőket, de nagy mennyiséget nem tudnak előállítani. Nincs meg ehhez a kellő méretű helyük, technológiájuk. Ugyanakkor az illat, a helyben sütés varázsa hat a vevőkre. Amikor pedig kiürül a készlet, még mindig ott a beszállítóktól származó áru.

– Negyven éve csak kovászos technológiát alkalmazunk – hangsúlyozta Árendás Béla. – Ez hely- és munkaigényes, de a kenyér minősége, íze, eltarthatósága ezerszer jobb. A kalács jellegű, felfújt kenyerek azon melegében csábítók, de könnyen csalódik a vásárló néhány óra vagy egy-két nap után.

Mitnyan Gábor, a tókomlósi Szatmári Malom Kft. ügyvezetője elmondta, nehezíti a felvásárlást, hogy a fuzáriumfertőzés miatt jóval kevesebb megyénkben az étkezési búza. Ennek megfelelően pedig magasabb az ára, és ez jelentkezik a liszt árában is.

– A jó minőségű lisztre ugyanakkor vevők a pékségek, valamint a vásárlók – ecsetelte Mitnyan Gábor. – A keresett malmok közé tartozik a tótkomlósi. Ezt könnyen lemérhetjük abból, hogy nagyon neki kell gyürkőznünk, hogy minden igényt kielégítsünk.

Többször vesznek kevesebbet

Tyetyák Magdolna, a megyében húsz üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, tíz beszállítótól szerzik be a kenyeret és a péksüteményeket. Folyamatosan nézik, mely kenyereket, egyéb termékeket keresik leginkább a vásárlók, és annak megfelelően építik fel kínálatukat.

– Ma már nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egykilós fehér kenyér az első a sorban – emelte ki Tyetyák Magdolna. – A családok visszafogottabb kenyérfogyasztása és a reformtáplálkozás is meghatározza a vásárlásokat. Sokan inkább naponta vesznek kisebb kiszerelésű, csomagolt, szeletelt kenyeret, mint három napra egy cipót. Egyre többen pedig a kenyeret kiváltják más sütőipari termékekkel, hiszen a pultok kínálata nagyon sokrétű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában