Békéscsaba

2020.03.26. 19:50

Kétmillió forintba is kerülhet egy zebra

Több helyen lenne érdemes zebrát, kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesíteni Békéscsabán – merült fel a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. Egy-egy zebra kialakítása a tervezéssel együtt összességében akár másfél-két millió forintba is kerülhet.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester elmondta, egy-egy zebra létesítése előtt tervet kell készíteni, ezt követően a közlekedési hatóság ad rá építési engedélyt. A tervezés és az engedélyeztetés 300–500 ezer forintba kerülhet, de a járulékos költségekkel egy-egy gyalogos-átkelőhely kialakítása elérheti a 1,5–2 millió forintot is.

A városi közgyűlés ülésén elhangzott, miszerint március 31-ig gyűjtik össze az igényeket, hol lenne érdemes zebrát kialakítani. A hónap közepéig több mint egy tucat javaslat érkezett, köztük vannak Kazinczy, Pataky László, Deák, Dedinszky és Tessedik utcai helyszínek is. A polgármester elmondta, az idei költségvetésben nincs önálló előirányzat zebra létesítésére.

A laikus számára egyszerűnek tűnhet egy-egy zebra kialakítása. Ugyanakkor – mint Szarvas Péter elmondta – ahhoz, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet lehessen létesíteni, meg kell felelni egy bizonyos jogszabályban foglalt előírásoknak.

Március végéig gyűjtik össze a javaslatokat Békéscsabán, hol lenne érdemes zebrát kialakítani /Fotó: Lehoczky Péter/

Zebrát olyan helyen szabad kijelölni, ahol a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet és az azon áthaladókat a járművezetők – napszaktól függetlenül – legalább 50 méter távolságból felismerhetik. Figyelembe kell venni a gyalogos- és gépjárműforgalom nagyságát, a gyalogosforgalom biztonságát, a gyalogosok áramlási irányát, az út és környezetének kialakítását.

Megfelelő járdacsatlakozást kell kialakítani, a rendelet szerint a zebra mindkét végéhez szilárd burkolatú járdának kell vezetnie. A szabványos megvilágításról ugyancsak gondoskodni kell, az út közvilágításának meg kell felelnie az előírásoknak, a zebra környékét célszerű az út közvilágításától eltérő színű fénnyel megvilágítani.

Szente Béla önkormányzati képviselő zebrát javasolt a Kórház és a Dedinszky utca kereszteződésébe, főleg azért, hogy a Kórház utcában, a Széchenyi ligetnél parkoló kismamák majd biztonságosabb körülmények között közelíthessék meg a Dedinszky utcai védőnői centrumot.

A Kórház utcai székházhoz, a Kórház utca és a Telep utca sarkára is ajánlott egyet, mivel a környéken rengeteg sportoló kisgyermek (futballisták, tornászok, atléták) fordul meg. Elmondta, kaotikus állapotok jellemzik csúcsidőszakban a Dedinszky utcát, a szlovák iskola és a kórházi parkoló is indokol egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet.

A Közgéhez, azaz az Irányi utcába kért zebrát az ülésen Paláncz György tanácsnok. Hangsúlyozta, több száz diák fordul meg az utcában rendszeresen, nemcsak a közgések, hanem a Kazinczy Ferenc általános iskola tanulói is. Úgy véli, érdemes a fiatalok és a szülők kérésére megnézni, lehet-e az utcában kijelölt gyalogos-átkelőhelyet kialakítani.

Nagyban növeli a közlekedők biztonságérzetét

Horváth László önkormányzati képviselő – gépjárművezető-szakoktatóként – elmondta, több helyen lenne érdemes zebrát létesíteni Békéscsabán, ő példaként a Vécsey és a Tulipán utca sarkát hozta fel. Bár a Tulipán utca két végén, a Bartók Béla és az Andrássy útnál is van kijelölt gyalogos-átkelőhely, a Vécsey utcánál is jelentős a gyalogosforgalom.

Általánosságban elmondta: ha 20 méterre van a zebra, akkor még elgyalogolnak odáig az emberek, de ha már 50 méterre, akkor már inkább egyszerűen átmennek az úttesten. Horváth László szerint egy-egy kijelölt gyalogos-átkelőhely nem lassítja jelentősen a forgalmat, viszont a biztonságérzetet nagyban növeli.

Hangsúlyozta: a zebránál a gyalogosnak nincs elsőbbsége, de az autósnak fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel, azaz úgy kell megközelítenie, hogy ha kell, meg tudjon állni a zebra előtt. A sofőröknek ismerniük kell a szabályt, más kérdés, mennyire tartják be. Kiemelte, a járókelőknek is nézniük kell, hogy milyen távolságban van az autó, mielőtt lelépnek az úttestre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában