településfejlesztési koncepció

2020.03.16. 16:14

Geszt fejlesztési terveiről tárgyaltak

Egy, az egész községre vonatkozó településfejlesztési koncepció is téma volt a képviselő-testület nemrég tartott ülésén.

L. B.

Brandt Krisztián polgármester elmondta, Geszt – a Tisza-kastély felújítása miatt is – rengeteg változáson megy majd keresztül a jövőben. A közösségi élet fellendítésében komoly szerep hárul az önkéntességre, a gesztiekre, a református egyházközségre és az önkormányzatra egyaránt.

A geszti Tisza-kastély /MTI Fotó: Rosta Tibor/

Mivel több telek, ingatlan elhanyagolt állapotban van, megújítanák az együttélési szabályokat tartalmazó helyi regulát. A közterületek szintén rendezésre szorulnak, ehhez önkormányzati és állami forrásokat vennének igénybe, valamint a közfoglalkoztatás program is segítség lehet.

A közterületek megújítása során utakat, járdákat kellene korszerűsíteni – például a Kossuth utcáról leágazó, a kúria megközelítését lehetővé tevő szakaszt –, árkokat rendbe tenni, az Élővíz-csatornát rehabilitálni. Brandt Krisztián példaként említette a templomkertet, ahol gyalogutat kellene kialakítani, a parókia, az imaterem, a református templom és a Tisza-kastély által határolt erdős, bozótos területet ugyancsak rendezni szükséges. Több parkolót kellene építeni, például a rezidenciánál.

A turizmus érdekében szorosabbra fűznék a kapcsolatot a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával. A polgármester elmondta: hogy kiszolgálhassák a településre érkezőket, étteremre, cukrászdára, kávézóra, fogadókra lenne szükség, ösztönöznék vállalkozások indítását. Szálláshelyeket, apartmanokat kellene kialakítani. Az önkormányzat által előállított termékeket, „gesztikumokat” bemutató boltot hoznának létre, de falumúzeumban, tájházban, kultúrházban, piactérben, kilátóban is gondolkodnak.