tisztelgés

2020.03.18. 15:04

Felszentelték a világégés hőseinek emléktábláját Hunyán

Ünnepélyes keretek között szentelték fel az I. világháborús emléktáblát vasárnap, a hunyai katolikus templom falán.

P. G.

Fotó: Soczo Geza

Hegedűs Roland polgármester hírportálunk kérdésére elmondta, tavaly közvetlenül a második világháborús mellett első világháborús emlékművet létesítettek az önkormányzati temetőben. A monumentum korábban az úgynevezett keresztes iskolánál volt megtalálható, ám a pályázati lehetőség és a két emlékmű egymáshoz közeli elhelyezése miatt az önkormányzat változtatás mellett döntött. A település akkor az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság kiírásán 3,5 millió forintot nyert, ami biztosította a hátteret a munkálatokhoz.

Kiszely Imre alpolgármester és Hegedűs Roland /Fotó: BMH/

A polgármester megerősítette, a monumentum némileg megváltozott formában az új temetőbe került át, tartalmi eleme, a tábla, azonban megmaradt. Ezt helyezték át a közelmúltban a hunyai templom épületére. Maga a tábla a hunyai és a kondorosi tanyák hősi halottainak állított emléket, és tiszteleg előttük az új helyen is.

– Fontosnak tartom, hogy hőseink előtt megfelelő tisztelettel hajthassunk fejet, hiszen ők a legdrágábbat, az életüket áldozták fel Magyarországért, családjaikért, az utókorért – hangsúlyozta Hegedűs Roland. Mindkét változás azt a célt szolgálja, hogy emlékük megmaradjon, és még sokáig őrizze áldozatuk nagyságát az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában