Érdemes kis hypós vízben megmosni a tojást

Megfelelő hőkezeléssel – sütéssel, főzéssel – biztonságosan fogyasztható a húsvéti sonka, tojás. Utóbbit érdemes egy kis hypós vízben is megmosni – válaszolta az Operatív Törzs keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Békés Megyei Hírlap kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Földes, 2018. június 4. Joó Mária baromfigondozó elõválogatást végez. A Földesi Rákóczi Mezõgazdasági Kft. baromfi ágazatában évente 44 millió darab tojást állítanak elõ, amelynek 50 százalékát áruházláncokban, a fennmaradó hányadot pedig piacokon, boltokban és cukrászdák számára értékesítik S, M, L, XL méret szerint válogatva. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Oláh Tibor

„Közeledik a húsvét: sokan vesznek őstermelőtől: háztól, piacon kolbászt, sonkát, tojást. Kell-e félni az így megvásárolt terméktől, mire kell figyelni, ha ilyen helyen vásárolunk?” – szólt a Hírlap kérdése Müller Cecíliához.

– Ezektől a termékektől nem kell félni, olyan módon kell kezelni, mint máskor – mondta az országos tisztifőorvos. – A tojás alapvetően szennyezettnek tekinthető, tehát bármikor megvásároljuk, tároljuk valahol a kamrában megfelelő hőfokon és mielőtt felhasználjuk, alaposan mossuk meg.

Mint kiemelte: érdemes ebben az időszakban egy kis fertőtlenítési eljárásnak is alávetni a tojást. a mechanikus tisztítást követően kis hipós vízben megmosni, majd leöblíteni. Ne törölgessük, hanem hagyjuk megszáradni! Természetesen nyersen ne együnk tojást!

– A tojásra és minden más termékre, így a sonkára is igaz, hogy jól átsütve, főzve biztonságosan fogyasztható – mondta Müller Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában