Múltidéző

2020.03.08. 10:42

Gimnáziumot létesítettek a békéscsabai laktanya helyén

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb évkönyve Dénes Attila: Csabai házak almanachja címmel jelent meg nemrégiben. A kiadvány különlegesnek számít, hiszen egyedülálló módon a csabai házak, épületek történetére fókuszál. Előzménye a 2011-ben indult Csabai házak blog, amelynek egyik célja megmutatni – csabaiaknak és nem csabaiaknak –, hogy milyen gazdag és különleges a város építészete. Sorozatunk első részében Szakál Veronikával, a kiadvány szerkesztőjével válogattunk a több mint 130 épület közül.

Nyemcsok László

A laktanya 1892–94-ben épült fel a mai Andrássy úton /Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum/

A település területén a 18. század közepétől folyamatosan állomásozott cseh, német és olasz katonaság. Az elöljáróság állandó feladata volt az ide beszállásolt vagy átvonuló haderő ellátása. A tiszteket katonai kvártélyházakba, a legénységet pedig a parasztoknál szállásolták el az arányos teherviselés elve szerint.

– A szállásadóknak gondoskodniuk kellett a katonák fekhelyéről és a napi fejadagról, a szoba fűtéséről, a ló takarmányáról – ecsetelte Veronika. – Csaba számos alkalommal kérte a beszállásolt katonaság létszámának csökkentését, illetve állandó kaszárnya építését.

Hosszas tárgyalások után 1888-ban pályázatot hirdettek a laktanya tervezésére, a nyertes terveket a gyulai Szabados József ácsmester készítette.

Az épületegyüttest alkotó elemek, illetve azok elrendezése már az első terveken is megközelítően azonos volt a később megvalósult tervekkel. 1892 decemberében azonban újabb, nagyobb szabású tervek készültek a laktanya számára, amelyeket Jiraszek Lajos készített. Az aradi építész nevéhez fűződnek a végleges tervek is, amelyek alapján 1892–94-ben épült fel a laktanya a mai Andrássy úton. Az épületben helyezték el az 1883-ban létrehozott császári és királyi 101-es gyalogezred Békéscsabára bevonuló részét. Az épületegyüttes leglátványosabb elemének az Andrássy út felőli oldalon elhelyezkedő két legénységi lakóépület számított, amelyek Békéscsaba első kétemeletes létesítményei voltak. Hozzájuk fogható monumentális épület nem épült korábban a városban.

A laktanya 1892–94-ben épült fel a mai Andrássy úton /Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum/

Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója kiemelte, a kaszárnyát 1894. április 29-én avatták fel. Az első világháború számos frontján bevetett ezred 1918-ban oszlott fel. Az 1919-es román megszállás nagy károkat okozott az épületben. Ádám Gusztáv városi mérnök számolt be arról az esetről, amikor a tiszti épület padlásán néhány román katona tüzet rakott, melynek következtében alig sikerült az épületet a leégéstől megmenteni. A laktanya a világháború után 1922-ig a 101-es gyalogezred utódállományának adott otthont, 1922 és 1938 között a Magyar Királyi Honvédség itt fogatolt lövészegységének, 1938 és 1944 között a honvédség gyalogsági lövészezredének. 1944 és 1948 között az 5. önkéntes reguláris ezred állomáshelye volt. Az épületegyüttes az 1944-es bombázások során súlyos károkat szenvedett, a helyreállítás, a lebombázott épületrészek elbontása a következő években fejeződött be. 1956. november 4-én a szovjet tankok tűz alá vették, majd elfoglalták a laktanyát, amely jelentős károkat szenvedett.

– A helyreállítás során épült ki az második emelet a létesítmény teljes hosszában – emelte ki Szakál Veronika. – A laktanya, amely Nagysándor József honvéd vezérőrnagy, aradi vértanú nevét vette fel, 1948 és 1965 között a Magyar Néphadsereg Lövészhadosztály ezredtörzsének adott helyet. 1966-tól 1973-ig a Magyar Néphadsereg Központi Tiszthelyettes Iskolája működött itt, 1973 és 1992 között pedig a Magyar Néphadsereg 9068. számú Rádió Zavaró Zászlóaljának állomáshelye volt. Az utolsó állomány 1992 júliusában búcsúzott a laktanyától.

Andrássy lett a Rózsából

Ando György kiemelte, a város ezt az épületet jelölte ki a Rózsa Ferenc Gimnázium részére, miután a középiskola épületét az evangélikus egyház visszakapta. Az egykori laktanya két épülete közé modern aula épült, melyet az első emelet szintjében függőfolyosók kapcsolnak a két épületszárnyhoz. 1995-től a markotányos épületből kialakított leánykollégiumból, egy évvel később pedig a tiszti lakóépületből kialakított fiúkollégium is fogadta a diákokat. 1995-től használhatták a tanulók az ebédlőt és az új tornatermet. 2008-ra lebontották az utolsó megmaradt, romossá vált honvédségi épületeket is. Ettől az évtől az iskola Andrássy Gyula Gimnázium néven működik az épületben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában