Orosháza

2020.03.09. 19:50

Büntetik a „művészt”: a szerelvények átfestése milliós költséggel járhat

Orosházi, hajnalban utazó fotózott le egy, a városból Hódmezővásárhely felé közlekedő összefirkált vonatot. Kitette, a helyiek közösségi oldalára, különböző véleményeket gerjesztve a látvánnyal. A graffitizés miatt a vasúttársaság feljelentést tett.

Csete Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Rongálások miatt tesz-e ilyen esetekben a MÁV Zrt. feljelentést? Mennyi kára származik a társaságnak ilyen „művészkedések” miatt? Letakaríttatják? – fogalmaztuk meg kérdéseinket a társaság felé.

A MÁV Zrt. sajtóosztályán elmondták, a fotókon látható, összefirkált motorkocsiról a graffiti eltávolítása tisztítással nem oldható meg.

A graffitit eltávolító szer a jármű festését is leszedné, emiatt a szennyezett felületet három rétegben festeni kell. Ennek költsége körülbelül egymillió forint, néhány nap alatt elvégzik az átfestést. A vasúttársaság ismeretlen tettes (tettesek) ellen rendőrségi feljelentést tett. Hírportálunk megtudta, hogy a konkrét ügyben az Orosházi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított rongálás miatt.

– Az elmúlt két esztendőben Békés és Csongrád megyében két-két graffitizés történt, egy Szentesen, egy Mezőhegyesen, kettő pedig Békéscsabán, összesen mintegy százezer forintos kárt okozva. Eddig nem tudunk sikeres tettenérésről – tájékoztatta a vasúttársaság hírportálunkat.

Illusztráció: Shutterstock

Az elmúlt években egyébként folyamatosan csökkent a vasúti személyszállító járműveken található graffitik száma. Évente átlagosan 25 százalékkal javult a helyzet az elmúlt nyolc esztendőben, a tendenciában már a fokozott őrzés-védelem és a MÁV-START által legutóbb beszerzett FLIRT-ök fedélzeti kamerarendszerének visszatartó hatása is megmutatkozott. A MÁV a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl a médián keresztül is kér mindenkit, ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze ezt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, akik így gyorsan tudnak intézkedni.

Véleményt formált a közösség

A véleményüket nem rejtették el a kommentelők. Az orosházi utas bejegyzésére sokan, sokféleképpen reagáltak.

– A kreativitást nem károkozásban kell kifejezni.

– Ha már ilyen szépen tudják ezt csinálni, miért nem óvodákba és a kórház gyerekosztályán festenek mesefigurákat? Biztosan tudnak olyat is.

– Van ember, akinek ez tetszik? Ez rombolás, ráadásul ronda! Büntetendő lenne, ha lenne erre akarat. Addig a gyökerek mázolhatnak mindenhová.

– Úgyis ráfért egy festés. Legalább egyedi.

– Úgy gondolták, hogy a festék hátha összetartja a széthullani készülő szerelvényt.

– Gratula! Végre! Így tovább! Ha kell, festékkel támogatom a művészt vagy művészeket!

A sok savanya sznob meg tombolhat.

– Szerintem csak feldobja a vonatot, így tuti megnézi mindenki.

– Ez a hódmezővásárhelyi állomás. De remélem, orosháziak csinálták!

Jogosulatlan vonatfestők

A vonatok külső és belső felületeinek jogosulatlan összefestői nemcsak a vasúti környezetet teszik az utasok számára barátságtalanabbá, hanem bűncselekményt is elkövetnek. Tettük az okozott kár mértékétől függően a büntető törvénykönyv szerinti rongálás vétségét vagy bűntettét valósítja meg, ami szabadságvesztés büntetést és kártérítési kötelezettséget vonhat maga után. A szennyeződések eltávolítása és a járművek védőlakkal történő ellátása milliós kiadást jelent, és jelentős emberi erőforrást igényel.

Az antigraffiti lakkréteg felhordása 1–1,5 millió forintba kerül. A védőbevonatok megfelelő védelmet biztosítanak a keletkezett graffitik akár nyom nélküli eltávolításához. A graffitiket a keletkezésüket követően rövid időn belül igyekeznek eltávolítani a járművekről, hogy minél kevesebb ideig lássa az utazóközönség, másrészt, hogy az „alkotások” ne sokáig hirdessék a graffitisek kétes értékű dicsőségét – tájékoztatott a MÁV.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában