galériával

2020.03.19. 06:48

Az egyik legöregebb fa dőlt ki a Szarvasi Arborétumban

A kerítést átszakítva a holtágba dőlt a Szarvasi Arborétum egyik legrégebbi, mintegy 200 esztendős tölgye a minap. A fát, amelyből hasonló mindössze egytucatnyi található a Pepi-kertben, még az azt kialakító Bolza gróf idejében ültették. Ugyanakkor az ősszel földbe helyezett 1500 hagyma hamarosan virágot bont, melyet a látogatók is megcsodálhatnak, ugyanis az arborétum egyelőre még nem zárta be kapuit.

Balázs Anett

A hatalmas, öt méter kerületű törzzsel bíró tölgyfa a Hármas-Körös holtága melletti útvonalon élte eddigi életét, és ahogyan a fáknál tavasszal szokás, megindult a nedvkeringése. A folyadékkal megtelt lombozat súlyát azonban az idők folyamán fokozatosan a víz felé hajló növény elkorhadt gyökere nem bírta tartani, ezért az arborétum kerítését átszakítva a fa kidőlt, koronája a vízbe csapódott – tudtuk meg a részleteket Kugyeláné Décsei Mónikától, a Szarvasi Arborétum kommunikációs munkatársától.

– A másnapi szemlén vált csak nyilvánvalóvá, hogy a gyökérzete nem volt egészséges, ezért a korához igencsak elérkezett tölgy befejezte földi életét. A vízben lévő koronáját mindenképpen ki kell vontassuk a Hármas-Körös holtágából, hogy a hamarosan éledő vízi forgalmat járhatóvá tegyük. Magát a törzset pedig valószínűleg otthagyjuk a kertnek azon a szakaszán, hiszen sokak számára szép emlékekkel bír – árulta el Kugyeláné Décsei Mónika. Hozzátette, a holtágba dőlt lombozat új életet keltett a vízben, amelynek szemmel látható jelei, hogy a halak ívása erőteljesen beindult.

Somlyai Márta főkertész vizsgálta a fát, melynek törzsét a kerítést érintő vonalon vágják majd el /Fotó: Szarvasi Arborétum/

A tölgyfától imigyen elbúcsúzhatnak a látogatók, de ha mostanság keresi fel valaki az arborétumot, akkor igazi illat- és színpompás élményben lehet része, ugyanis virágok, úgymint a nárciszok, tulipánok, jácintok, krókuszok százai nyílnak ki hamarosan, melyeket még az ősszel ültettek el. Az arborétum munkatársainak ettől függetlenül tavaszra is maradt munkájuk, ugyanis a napokban távolították el azokat az ágakat, gallyakat, amelyekre a növényeknek már nincs szükségük, vagy éppen jobban ki tudnak teljesedni a metszések által. Az ebből létrehozott mulcsot pedig az arborétum területén található sétautak feltöltésére használják.

Továbbá a szakemberek a vadvédő hálókat is ellenőrzik. Ahol már nem szükséges, ott eltávolítják a növények körül, ahol azonban a kártevők, mint az őzek, nyulak még láthatóan próbálkoznak megrágcsálni a hajtásokat, azokon a helyeken megerősítik a védelmet.

Mindezek mellett újdonságot is tartogat az arborétum. Elkészült ugyanis az a 2500 méter hosszú útvonal, melyen gyalogosan és kerékpárral is közlekedhetünk ezentúl a Pepi-kertben. A Bolza Mariett nevét viselő, betonalapú sétaút használatához már csak néhány mozzanat hiányzik, melynek során annak széleit elegyengetik és feltöltik földdel.

A nyitvatartás változatlan maradt

A zárt terek – Üvegház, Pepi Manó varázskunyhója – kivételével a kert nyitvatartási ­időben megtekinthető. Azonban csoportos, 50 fő feletti látogatás esetén arra kérik a látogatókat, vegyék figyelembe a kormányzati intézkedéseket.

Kugyeláné Décsei Mónika elmondta, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében az arborétum munkatársai fokozott figyelmet fordítanak az eszközök, táblák, mosdók megfelelő tisztítására. Utóbbi helyeket antibakteriális kézfertőtlenítő szappannal látták el. Hozzátette, mindenkit arra kérnek, hogy tervezett látogatása előtt feltétlenül tájékozódjon az arborétum honlapján vagy Facebook-oldalán az esetleges változásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában