Békés megye

2020.03.26. 11:22

A Fidelitas válaszokat adna a fiatalokat érintő kihívásokra

Szeretnénk megőrizni és közvetíteni az értékeket, a hagyományokat, emellett, meghallgatva az idők szavát, az a célunk, hogy a jövőben a Fidelitas a fiatalokkal való folyamatosan egyeztetés eredményeként kész válaszokkal rendelkezzen az őket érintő kihívásokra – mondta a füzesgyarmati Kovács Gréta Tünde, akit nemrég ismét megválasztottak a Fidelitas Békés megyei elnökévé, valamint év elején a Fidelitas dél-alföldi regionális igazgatójává nevezték ki.

Licska Balázs

Fotó: Ga-Pix Kft

– Hogyan értékelné a Békés megyei Fidelitas elmúlt éveit?

– Idén másodszorra választottak meg a Fidelitas Békés megyei elnökének, illetve az év elején az országos elnökség kinevezett a szervezet dél-alföldi regionális igazgatójának. Az elnökségem megkezdését követően és most is fontosnak tartom, hogy megjelöljük a fő irányvonalat. Nem elég, hogy van egy csoportunk, azt közösséggé kellett formálnunk, a csapatot újjá kellett szerveznünk. Az elmúlt években a Békés megyei Fidelitas jelentős fejlődésen ment keresztül, új csoportok jöttek létre, a meglévők megerősödtek, a kevésbé aktívakat felráztuk. A csoportok taglétszáma jelentősen nőtt. Több csapatépítő programot és jótékonysági akciót szerveztünk, amelyeket a jövőben is folytatni és bővíteni szeretnénk. Nagyon hálás vagyok ezekért az élményekért, tapasztalatokért és eredményekért, hiszen fantasztikus csapat áll mögöttem.

Másodszor választották a Békés megyei Fidelitas elnökének Kovács Gréta Tündét /Fotó: Gazsó János/

– Mik lehetnek a célok a jövőben?

– A Fidelitas Békés megyei tisztújító ülésén is elmondtam, azon leszünk, hogy közösséget építsünk. Mi feladatot kaptunk, nem pozíciót, a bizalomra munkával igyekszünk rászolgálni. Ehhez kapcsolódnak Wass Albert szavai: ,,Minden ember egyforma, s annyit ér, amennyit a közösség érdekében dolgozik.” Valljuk, hogy aki közéleti pályán szeretne dolgozni, annak hozzáértőnek és felelősnek kell lennie. Egyik fontos célunk, hogy olyan fiatalokat is elérjünk, akiknek eddig nem volt lehetőségük közélettel foglalkozni. Regionális igazgatóként szeretném összehangolni a dél-alföldi megyék programjait. Ez egyben lehetőség is, hiszen a Békés megyei észrevételeinket az országos döntéshozatalba csatornázhatjuk be. A célunk az, hogy a tagok szeressenek hozzánk tartozni és aktívan részt is vegyenek a közéletben. Vannak olyan országos és helyi kezdeményezések, amelyhez jó csatlakozni; gondolok itt a jótékonysági süteményvásárra. Az akcióba még nem késő bekapcsolódni, hiszen április közepéig tart. Fontos az is, hogy helyben lévő kezdeményezésink szintén legyenek. Továbbá kiemelt figyelmet szeretnék szentelni azon fiatalok bevonására, akik számára fontos a hazájuk, a hagyományok és a kulturális értékek őrzése, továbbá a személyes felelősségvállalás és a környezetvédelem. Úgy gondolom, hogy a tartós siker sok időt és befektetett munkát igényel, valamint áldozatokkal is jár. De mindenképpen megéri.

– Milyen fiatalokat várnak a Fidelitas soraiba?

– Azokat, akik szeretik a hazájukat és készen állnak arra, hogy más fiatalokkal összekapaszkodva tegyenek közös boldogulásunkért, akik egyet értenek abban, hogy Magyarország az első. A Fidelitas Közép-Európa legnagyobb ifjúsági szervezete, jelenleg több mint 10 ezer taggal működik, és azt látjuk, hogy a fiatalok szeretnek ehhez a közösséghez tartozni, ezt pedig a megyében is folyamatosan növekvő csatlakozók száma jól mutatja. Fontosnak tartom, hogy minél több településen jelen legyünk. Teljesen mindegy, hogy a fiatalok az élet melyik területéről jönnek. Egy összekapcsolja őket, ez pedig a közösség. Szeretnénk, hogy megőrizzük és közvetítsük az értékeket, a hagyományokat, ugyanakkor, meghallgatva az idők szavát, az a célunk, hogy a jövőben a Fidelitas a fiatalokkal való folyamatosan egyeztetés eredményeként kész válaszokkal rendelkezzen az őket érintő kihívásokra. Küldetésünknek tekintjük, hogy a Fidelitas köreiben igazi baráti közösségek alakuljanak ki, ahol megvitathatják a kérdéseiket, számíthatnak egymásra, és szakmailag is támogatják egymást egy élő közösségben. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Továbbá olyan témákról beszélni, amelyek a fiatalokat érintik. Ezek nemcsak országos témák lehetnek, hanem olyanok, amelyek a térségben is nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

Vallja, hogy közösséget kell építeni

Kovács Gréta Tünde elmondta, először 2012-ben Tusnádfürdőn találkozott a Fidelitas közösségével.

– Azt éreztem, hogy otthon vagyok, függetlenül a legalább 500 kilométeres távolságtól, egy olyan közösségben, ahová jó tartozni, és akiket hasonló közéleti kérdések érdekelnek. Ezért is csatlakoztam nyolc éve, mert elindított bennem egy olyan gondolatot, hogy a közösséget építeni kell. Békés megyében nőttem fel, illetve Békéscsabán folytattam a középiskolai tanulmányaimat. Nagyon sok fiatallal beszélgettem, sok kihívással találkoztam, programot kezdeményeztem, amely hozzásegített ahhoz, hogy 2015-ben bizalmat kaptam Füzesgyarmaton csoportelnökként, majd 2017-től a megyei választmánytól megyei elnökként – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában