Békéscsaba, galériával

2020.02.25. 18:12

Ünnepelt az iparkamara: további fejlődés a cél

Gazdasági évnyitóval egybekötött gazdaságpolitikai fórumot tartott kedden a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban. Az eseményen a megyei iparkamara fennállásának negyed évszázados jubileumát is megünnepelték, valamint bemutatták a kamara TOP 100 Békés megye gazdasága 2019. címet viselő kiadványát, mely megyénk gazdaságának főbb jellemzőit és a legsikeresebb vállalkozások eredményeit összegzi.

Busi Ottó

Fotó: Rosta Tibor

A rendezvényt dr. Orosz Tivadar, a BMKIK elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, már hagyomány, hogy a gazdasági évnyitót összekötik a TOP 100 kiadvánnyal, miközben elemzik a megye gazdasági helyzetét. Az elnök beszélt a régiót érintő problémákról, valamint a kedvező változásokról is. Elmondta, a foglalkoztatási adatokat nézve a megye a középmezőnyben van, a bérfelzárkóztatás ugyan régiónkban is kétszámjegyű, de a bruttó bérek 90 ezer forinttal maradnak el az országos átlagtól. A biztató jelek közt említette a közelmúlt nagyobb beruházásait, és hozzátette, jelenleg 14 olyan cég működik a megyében, melyek legalább 250 főt foglalkoztatnak. Megjegyezte, Békés legnagyobb foglalkoztatói a megyei átlagtól magasabb bért fizetnek. Kiemelte, jól teljesített az építőipar, viszont jelentős problémának nevezte, hogy Békés megye népessége évente több mint háromezer fővel csökken.

Besesek Botond, Takács Árpád és dr. Kovács Tamás is köszöntőbeszédet mondott az iparkamara jubileumi ünnepségén /Fotók: Lehoczky Péter/

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott hangsúlyozta, Békés megyében olyan tartalék van, amire építve további fejlődést lehet elérni. Hozzátette, az utóbbi időszakban komoly fejlesztések történtek a térségben, példaként említette az elmúlt évek beruházásait, az M44-es autóutat, a 47-es út tervezését és a régiós kiemelt nagyberuházásokat. A kormánymegbízott beszélt a kormányhivatalt érintő változásokról is. Mindezek mellett kijelentette, gyermekvédelmi, élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi ügyekben – külön kiemelve az illegális hulladéklerakókat – szigorúan lépnek fel. Tavaly egyébként 1,4 millió ügyfél fordult meg a megyei hivatalokban és 1,2 millió hatósági döntést hoztak.

Dr. Orosz Tivadar az egyes ágazatok teljesítményéről is beszélt

Dr. Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója az elmúlt időszak adózással kapcsolatos folyamatait ismertette és az adóhatóság munkájáról beszélt. A megyei adatokról szólva elmondta, a vezető nemzetgazdasági ág idén is a feldolgozóipar. A megyei nagyadózókkal kapcsolatban hozzátette, 2018-ban legalább 1,7 milliárd forintos árbevétellel lehetett bekerülni a TOP 100-ba.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a vállalkozások életét jelentősebben befolyásoló múltbéli változásokról beszélt: többek közt az online pénztárgépekről, az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerről, melyek – elmondása szerint – bár rövid távon nehézséget okoztak a cégeknek, hosszabb távon előnyükre lesznek az egyforma feltételek és a verseny megteremtésével. Nagy kihívásként jellemezte a növekedési ütem fenntartását. Az inflációról szólva úgy fogalmazott, felülmúlta a várakozásokat, az élelmiszereknél pedig az átlagosnál is magasabb.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Kása Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője előadásában a megye és az egyes területek gazdasági eredményeiről számolt be. Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az adópolitika céljait ismertette. Mint fogalmazott, a hazai gazdaság kiegyensúlyozott és fenntartható növekedési pályán van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában