Természetvédelem

2020.02.01. 13:30

Jótékonysági estet szerveznek a Folk&Roll néptáncosai

A Folk&Roll, Békés megye néptáncosai jótékonysági estet szerveznek a természetvédelem ügyéért. Számos támogató állt melléjük, és továbbiak csatlakozását várják, hogy a február 14-én 19 órától tartandó jótékonysági műsorukkal minél többet tehessenek a természetvédelemért.

Folk&Roll

A Folk&Roll hívására a Békéscsabai Jókai Színház, a Napsugár Bábszínház, a Talléros és a Rokodál zenekar adja a keretet ahhoz, hogy hét Békés megyei és az Arad megyei Zerind néptánccsoportjai lépjenek színpadra a jótékonysági esten. A Jókai Színház a helyszín és a technika biztosításával támogatja a nemes kezdeményezést.

A társulat vallja: számtalan érték van körülöttünk, mint a természet, vagy a kultúránk. Mind a kettőre lehet féltve tekinteni. A kultúránkra, a hagyományainkra is mondják, hogy őrizni és ápolni kell. A Folk&Roll hiszi, hogy a hagyományainkat leginkább meg kell ismerni, meg kell tanulni, és ezek után meg kell élni, hogy az életünk részévé válhasson.

Folk&Roll

A kultúránk mellett a természet is hasonló „cipőben jár”. Bár körülvesz és éltet bennünket, ma már nem ismerjük, és úgy tűnik, mintha csak „Ő” lenne értünk. A természeti értékek védelme nemcsak örökségvédelem, hanem a jövő generáció jó életminőségének garanciája is. A globális környezeti problémákat itt, helyben tudjuk a leghatékonyabban megoldani. Ehhez nincs másra szükség, mint a helyi identitás erősítésére, akár a kultúra, akár a természet értékeinek megőrzésén keresztül.

Éppen ezért gondolta a társulat, hogy ezt a két értéket egymás mellé állítva szólítja meg – elsőként saját otthonukban – a Békés megyében élőket -, hogy tegyenek valamit, amivel viszonozhatják a természetnek azt, amit eddig kaptak tőle.

Tudják, hogy a világot egy akcióval nem lehet megmenteni, de hiszik, hogy sok apró kezdeményezés kell a nagy dolgok létrehozásához. Elsősorban a szemléletformálásban látják a lehetőséget, és hiszik, hogy az előadóművészet eszközeit is lehet hatékonyan ennek az ügynek a szolgálatába állítani.

A Békéscsabai Jókai Színház, a Napsugár Bábszínház és a Folk&Roll a befolyó összegből a békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesületet is szeretné támogatni.

A társulat további céljai

Az esten résztvevő táncegyüttesek városaiban is alakuljon meg egy, a Békéscsabaihoz hasonló mozgalom, és egymást segítve, kezdődjön el a megyei szintű cselekvés. A város belterületi és külterületi fásítása, illetve erdősítése egyaránt fontos.

Általános iskolák figyelmét is szeretnék felhívni ennek fontosságára, legyen az iskolákban a ballagó osztályoknak elültetett fája. Tanításmentes iskolanapon ültessenek fákat az udvarra, az iskola köré. Ennek mintájára óvodákban is meg lehetne valósítani, hogy már a kisgyermekek részesei legyenek a környezeti értékek védelmének. Bicikli utak, újonnan épülő autóutak mentén kerüljön sor ültetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában