Mentőautók

2020.02.16. 11:24

Idén nyugdíjba küldik a megyei „villámsprintereket”

Már csak rövid ideig találkozhatunk az utakon a „nagy fehérekkel”. Azokkal a mentőautókkal, amelyeket még 2007-ben kapott a mentőszolgálat. Ez év végén ugyanis nyugdíjba vonulnak az egykori rohamkocsik, amelyek idén még tartalékosként segítik a betegellátást megyénkben is.

Busi Ottó

Fotó: Lehoczky Peter

Ezek a járművek az idei év végén érik el a 13 éves korhatárt, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint még öt darab 2007-es mentőautó teljesít szolgálatot Békés megyében. Ezekben az autókban egyébként ugyanaz a mentést biztosító technika található, mint modernebb, sárga színű társaikban.

Őri-Kiss Zsolt mentőtechnikus úgy fogalmazott, a járművek nem csak autók, lelkük van, azokhoz a mentést végzők nagyon kötődnek, ugyanis rengeteg emlék, sikeres mentés és történet fűződik hozzájuk. A járművekről elmondta, ezeket a mentőautókat a Mercedes 313-as típusából alakították ki, amelyeket egyébként a mentőszolgálat munkatársai egyszerűen csak villámsprinternek hívnak. A 130 és 150 lóerős motorokkal felszerelt autók, a robusztus külső mellé nagy kerekeket kaptak, melyek így jó úttartást biztosítanak a járműveknek.

A békéscsabai mentőállomás műhelyének két dolgozója mutatta meg lapunknak az érintett mentőautókat; már csak rövid ideig találkozhatunk ilyenekkel az utakon /Fotó: Lehoczky Péter/

Őri-Kiss Zsolt úgy fogalmazott, ez a típus volt az akkori kor legmodernebb autója, és a szolgálatot teljesítők nagyon örültek a 313-as modellnek, hiszen ez volt az első, amelybe például klímaberendezést és elektromos ablakemelőket is szereltek. Újdonság volt a kisebb villogók helyett felszerelt fényhíd, ami addig nem volt jellemző a mentőautókra.

/MTI Fotó: Mihádák Zoltán/

És hogy mi lesz azután, ha ezek a járművek nyugdíjba mentek? Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-vezetője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy újabb 254 mentőautót vásárolnak, ezekből pedig már tavaszig 160 darab várható.

– Ezzel a 2010 óta beszerzett mentőautók száma 953-ra emelkedik, a mentőautók átlagéletkora pedig országszerte öt év alá csökken. A járművek két kategóriában érkeznek, a B kategóriás, négykerék-meghajtású mentőautók mentőgépkocsiként, míg a C kategóriás járművek eset-rohamkocsiként állnak szolgálatba hazánk mentőállomásain – árulta el kérdésünkre Győrfi Pál.

Árverésen értékesítik a nyugdíjazott mentőautókat

Mint megtudtuk, a mentőszolgálat már közel fél évszázada használja a Mercedes autóit mentésre. A nyugdíjazott gépkocsikat az OMSZ rendszerint nyílt árverésen értékesíti. Azt, hogy milyen áron sikerül ezeken túladni, vagy hogy mennyibe kerül egy mentőautó, nem tartalmazta a lapunknak küldött válasz, de utánanéztünk ennek.

Felszereltségtől függ az ár, de internetes hirdetésekben egy német, 2009-es Mercedes 313-as mentőautóért 3,3 millió forintot kérnek, ebben 300 ezer kilométer van a leírás szerint. Érdekesség, hogy egy svéd, vadonatúj, alig 500 kilométert futott 314-es típusú mentőautó már közel 22 millió forint. A széles körű összefogással megvásárolt viharsarki koraszülött-mentőautót pedig több mint 30 millió forintból szerezték be, mint ahogy korábban lapunk is megírta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában