felújítások

2020.02.05. 11:21

Feszes tempóban kell folytatni a Békés megyei beruházásokat

Már idén megvalósulhat a Bélmegyer–Mezőberény út felújítása, de hasonló munkálatok várhatóak a Sarkad–Doboz és a Szeghalom–Vésztő szakasz legrosszabb részein is – nyilatkozta hírportálunknak dr. Kovács József. A 3. számú választókerület országgyűlési képviselőjével az elmúlt év eredményeiről, az idei tervekről is beszélgettünk.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

– Összetett körzetet képvisel az Országgyűlésben. Milyen kihívást jelent mindez?

– Valóban sokszínű a választókerület, amiről a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztettünk a budapesti karmelita kolostorban. A körzet egyharmadát Gyula városa jelenti a közel 32 ezres lakosságával, a második harmadot négy nagyobb város, Sarkad, Szeghalom, Füzesgyarmat és Vésztő, míg a harmadik részt a további, szintén nagyon fontos tizenöt település alkotja.

– Talán a többi város és község sem tekinti udvariatlanságnak, ha elsőként Gyuláról kérdezzük.

– Gyula országos szinten is nagyon népszerű, hosszú évek óta a tíz legkedveltebb hazai turisztikai célpont között szerepel. Folyamatosan emelkedik a vendégéjszakák száma, korszerűsítik a szálloda- és apartmanhálózatot. A város idegenforgalmának elismertségét jól jellemzi, hogy Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a területen adható legmagasabb állami turisztikai kitüntetést vehette át tavaly, ahogy az Almásy-kastély is komoly elismerésben részesült. A beruházások is állandóak, elég csak a Szent Miklós Park tavalyi rehabilitációjára vagy a kis kastélyszárny megkezdett fejlesztésére gondolni. A Magyar Turisztikai Ügynökség emellett 2,5 milliárd forinttal támogatja a várfürdő további fejlesztését. Ezenfelül a pálinkafesztiváltól a várszínházi előadásokon át a Végvári Napokig számos rendezvény is szolgálja a kikapcsolódni vágyókat. Az idegenforgalmi terület mellett Gyulán szinte megszámlálhatatlan beruházás készült el, és van jelenleg is folyamatban. Felelősségteljesen, jó minőségben valósulnak meg a munkálatok, amihez a város önerőt is képes biztosítani. Aki hallotta, illetve olvasta dr. Görgényi Ernő polgármester újévi köszöntőjét, tudhatja, hogy mennyi minden történt az elmúlt időszakban. A teljesség igénye nélkül megújult a Szivárvány otthon, korszerűsítik, bővítik az oktatási-nevelési intézményeket, zajlanak az út- és járdafelújítások, modernizálják a belvízelvezető rendszert – és még sorolhatnánk. Az Airbus és a kormány beruházása erősíti majd az ipari szálat, és a fejlesztések is folytatódnak. Emellett meg kell találni a város, a várfürdő és a kórház leghatékonyabb összhangját, és a kiürült gyermekkórház helyén remélhetőleg minél előbb elkezdődhet a nővérszállás kialakítása.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő: fontos feladatok várnak ránk /Fotók: Lehoczky Péter/

– Miként látja a többi települések helyzetét?

– A meglévő beruházások folytatódnak. Feszes tempót kell diktálni, már csak azért is, mert az építőipari árak drágulnak. Vésztőn elkészült az orvosi centrum, számos intézmény felújítása kezdődött el, ahogy megújul a Vésztő–Mágor Történelmi Emlékhely is, s ugyancsak korszerűsítették a vadászházat. Füzesgyarmaton is fejlesztésdömping látható, elég csak a közösségi házat említeni, de kaptárlevegős vendégház létesült az egészségturizmus jegyében, tanuszoda épült, bővültek az ipari területek. Szeghalmon szintén egy átlátható koncepció mentén dolgoznak, megújult a polgármesteri hivatal, tovább szépült a főtér, a járási hivatalban is voltak beruházások. Sarkadon ugyancsak egymást érik a fejlesztések. Tanuszoda és sportcsarnok épül, fejlődik az ökoturizmus, megújul az iskola, és bölcsőde épült. A további tizenöt település mindegyikén lesznek és voltak is beruházások. Az előrelépés Méhkeréktől Tarhosig tetten érhető, míg a geszti kastély 6,5 milliárd forintos rehabilitációja igazi történelmi emlékhellyé teszi majd a községet.

– Állandó és visszatérő kérdés, hogy milyen útfelújítások, útfejlesztések várhatóak?

- Ami biztosnak tűnik, hogy megvalósul majd a Bélmegyer–Mezőberény út felújítása, és elkezdődhet a Sarkad és Doboz közötti út bizonyos szakaszainak, valamint a mentőútvonalnak tekinthető Szeghalom–Vésztő szakasz legrosszabb részeinek rekonstrukciója. Várhatóan idén eldől, hogy hol húzódik majd a négysávos M47-es, mi továbbra is legkeletibb, a román határ közelében futó elképzelést támogatjuk, hiszen az sokat jelenthet a települések felzárkóztatásában. S ne feledkezzünk meg az M44-es további építéséről sem, ami zajlik.

– Ha már Bélmegyert említette... A vadászati világkiállítás érintheti a községet?

– Nagyon készülünk az eseményre. Hazánk apróvadas vadászatának egyharmada a választókerületben valósul meg, nagyon sokan járnak ide, hogy hódoljanak szenvedélyüknek. A lehetőségekkel élnünk kell.

– Milyen fejlesztési lehetőségek várhatóak még?

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak várhatóan lesz még egy utolsó köre, ami óvodák, bölcsődék, tornaszobák, tornacsarnokok fejlesztésére irányul. Zajlik a Magyar Falu Program, az érintett települések előtt folyamatosan nyílnak meg a források, és elindulhat a középvárosok fejlesztésére irányuló program is.

A társadalmi folyamatokra is figyelni kell

Arra a kérdésünkre, hogy a folyamatosan csökkenő munkanélküliség milyen társadalmi folyamatokat indíthat el a térségben, dr. Kovács József elmondta, valóban ilyen irányú, kedvező változások észlelhetők, ugyanakkor, ha jobban a tendenciák mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy a helyzet összetett.

– Azoknak a kezét sem engedhetjük el, akik nem tudnak a piaci szegmensben önálló, kreatív munkát vállalni, ezért a közmunkaprogram megfelelő továbbvitele lényeges – hangsúlyozta. – Az érintetteknek tudniuk, érezniük kell, hogy segíteni akarunk. A cigánysággal kapcsolatos kérdések ugyancsak megkerülhetetlenek. A geszti rehabilitáció például a községben élő roma társadalom felemelése nélkül nehezen képzelhető el, de a többi érintett településen is meg kell találnunk a megoldást. A választókerületben is öregedő a társadalom, a szociális háló jó, de a fenntartására és az erősítésére továbbra is törekednünk kell.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában