Munkácsy-negyed

2020.02.26. 11:22

Fejlesztésekkel bővül az attrakciók száma Békéscsabán

Zajlanak a Munkácsy-negyed kialakítását célzó projektek Békéscsabán: van, ami jelenleg is tart, van, ami hamarosan indulhat, és van, aminél a közbeszerzési eljárás előtt állnak. Megújul a Munkácsy Emlékház és gyűjteménye, a múzeumban új, állandó kiállítást nyitnak, emellett infrastrukturális beruházások várhatók. Opauszki Zoltán, a város turisztikáért felelős tanácsnoka szerint megfelelő marketingtevékenységre szintén szükség lesz, hogy Békéscsaba felvehesse a versenyt más településekkel.

Licska Balázs

Munk‡csy negyed kivitelezŽse elkezd?dštt sz‡molt be Opauszki Zolt‡n

Fotó: Imre György

– A város magáénak érzi a festőgéniusz munkásságát, mindazokat az értékeket, amiket Munkácsy Mihály, a legismertebb magyar művész létrehozott, fontos, hogy ezt képes is legyen bemutatni nemzetközi színvonalon – kezdte Opauszki Zoltán turisztikáért felelős tanácsnok, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke. Kiemelte, a Munkácsy-negyed kialakítása során nem csak infrastrukturális fejlesztések várhatók, hiszen teljesen megújul a Munkácsy Emlékház és a gyűjteménye, a múzeum új, állandó kiállítást kap.

Eddig a város nem igazán bővelkedett turisztikai attrakciókban, ebben előrelépést hoz az emlékház és a múzeum fejlesztése, attrakciók lesznek a békéscsabaiak, a megyeiek, az ide látogatók számára.

Zajlanak a munkálatok a Munkácsy Emlékháznál /Fotók: Imre György/

Lényegesnek mondta, hogy a kor kihívásainak megfelelő, interaktív, digitális megoldásokat szintén magának tudó, népszerű és közérthető kiállítások, látogatóhelyek várják majd a vendégeket. Ezek révén eredményesen növelhetők a látogatószámok, s hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a Békéscsabán eltöltött vendégéjszakák száma szintén emelkedhessen.

– Fontos lesz, hogy a fejlesztésekhez megfelelő marketingtevékenység is társulhasson, éles verseny van a turisztikai szolgáltatások terén. Békéscsaba így tud eredményesen versenybe szállni más településekkel.

A Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztési projekt a pénteken a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezett konferencián is szóba került. Babcsákné Solymosi Tímea, a városfejlesztési cég projektmenedzsere elmondta, a Modern Városok Program keretében megvalósuló, gigantikus fejlesztés 3 milliárd forintot tesz ki, 2021 végéig kell megvalósítani. Most vannak félidőben. Sorolta: megújul a Munkácsy Emlékház és a múzeum gyűjteménye, mindkettő interaktív kiállítást kap. Korszerűsítik az emlékház épületét, melléképületét, egy górét építenek az udvaron. Teljes felújításon esik át, családbarát környezetté válik a szomszédos Omaszta park. Korszerűsítik az Urszinyi–Beliczey-kúriát, illetve egy modern résszel is bővítik, oda kerül a bábszínház.

Opauszki Zoltán turisztikáért felelős tanácsnok szerint a múzeum fejlesztése révén az attrakciók száma is bővül

A Csabagyöngye és a megyei könyvtár közötti területet is rendbe teszik. Korszerűsítik és szélesítik a József Attila, illetve a Deák utca közötti hidat, ahol most sok a biciklis és a gyalogos. A Munkácsy híd és a Kórház utcai híd szintén megújulhat.

Szobrokat is kihelyeznének, az alkotókról és a helyszínekről egyelőre nem született döntés. Törekednek egyfajta Munkácsy-brand, -márka kialakítására, Munkácsy-fesztivált és művésztelepet is szerveznének.

A tárlat ékköve a Munkácsy terem

A múzeumban megvalósuló új kiállítás kapcsán Sz. Szilágyi Gábor művészettörténész elmondta, fontos a trendiség, de azokat is megszólítanák, akik a klasszikus megoldásokat kedvelik. Az intézmény mintegy félmillió tárggyal rendelkezik, kénytelenek szelektálni, hogy ezek közül mit mutatnának be. Kiemelte: Békéscsabán van a világ leggazdagabb Munkácsy-gyűjteménye.

Az alagsorban főleg a régészeti anyagokra, tárgyakra helyezik a hangsúlyt, lesz egy időfolyosó, amelyben a látogatók a jelenből a múltba érkeznek, majd eljutnak a középkor végéig, a török korig. A földszinten spirális szerkezetre épülnek a kiállítások, megkerülik a Munkácsy termet, és miközben az érdeklődők megismerik Békéscsaba történetét az újratelepítéstől kezdve a panelházak építéséig, eljutnak a tárlat ékkövéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában