Békés megye

2020.01.29. 19:55

Újra megvizsgálják a kettős minőséget

Újabb vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az úgynevezett kettős élelmiszer-minőség kimutatására. Összesen kettőszáznyolcvan olyan terméket hasonlítanak össze, amelyeket Magyarországon, Ausztriában és Németországban szereztek be.

Busi Ottó

Budapest, 2016. december 12. Vásárlás Erzsébet-utalvány Plusz kártyával egy belvárosi élelmiszerüzletben 2016. december 9-én. A kártya kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az elektronikus kártyán kezelhetõ az étkezési, az ajándék, az iskolai, a kultúra valamint a sport utalvány is. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A Nébih laboratóriumi mérésekkel, érzékszervi vizsgálatok elvégzésével tervezi a projekt végrehajtását, amelynek során többféle termékcsoportot vizsgálnak, mintegy leképezve a hazai fogyasztói szokásokat. A vizsgálat alá vont termékcsoportok között megtalálhatók húsipari, tejipari, gabona- és sütő-, valamint édesipari termékek, üdítőitalok, továbbá a különféle tartós élelmiszerek, köztük gyorsfagyasztott, illetve hőkezelt vagy szárított termékek, és néhány az élvezeti cikkek, valamint az alkoholos italok közül is. A vizsgálatsorozat jelenleg is tart, a termékek jelölésének összehasonlítása zajlik, az értékelések és eredmények, az idei évben várhatóak.

Mint megtudtuk, élelmiszer-biztonsági szempontból a hazai termék előállítási helyét a Nébih ellenőrizheti, a külföldiek esetében azonban a magyar hatóságnak erre nincsen hatásköre. Az üzemekben feltárt esetleges probléma esetén az intézkedés, a hibák kijavítsa, az utóellenőrzés hatékonyabb és gyorsabb lehet. Emellett, a hivatal tájékoztatása szerint, hazánk adottságai tökéletesen megfelelőek ahhoz, hogy kiváló minőségű élelmiszereket állítsunk elő.

A vásárlók döntenek arról, hogy végül milyen terméket emelnek le a polcról /Illusztráció: MW/

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark vidékfejlesztési szakértője a hazai termékek vásárlásának előnyei között kiemelte a helyi gazdasági érdekeket, hiszen a kistermelőknek a megélhetését, mellékkeresetét biztosítja. Szerinte szintén gazdasági szempont az, hogy éttermek beszállítói is lehetnek. Környezeti szempontból pedig azért is nagyon fontos, mert azok a termékek, melyeket nem helyben, 40-60 kilométeres körzetben termelnek, azokra ráterhelődnek a szállításból származó plusz költségek, illetve annak környezetkárosító hatása is. Meglátása szerint a helyi termelők egyre kevesebb vegyszert használnak, egyre többen állnak át biogazdálkodásra, ha használnak is kemikáliát, azt sokkal tudatosabban, minimálisan és követhetően teszik, ami szintén az egészséges táplálkozás alappillére.

– A helyi termelők esetében tudható, hogy friss árut veszek, tudom, honnan származik, és plusz költségek sem tevődnek rá, mint más termékek esetében. Társadalmi szempontból pedig azért érdemes a helyi termékeket kiemelni, mert tudom, hogy kitől veszem, mennyire megbízható a termelő, a termék minősége. Az sem elhanyagolható tény, hogy sokkal egészségesebbek azok az élelmiszerek, melyeket helyben termelnek, nap érlelte termékek, nem pedig a szállítás alatt, már leszedett állapotban érnek be – fejtette ki. Hozzátette, az elmúlt négy évben megfigyelhető az eseményeiken, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók, igyekeznek az emberek helyi termékeket venni. Ez – elmondása szerint – leginkább a 30-40 éves korosztályra jellemző.

Herczeg Aranka már évek óta készít lekvárokat, szörpöket. A jaminai kistermelőnek azóta már több mint tíz terméke kapott védjegyet a Körös-Maros Nemzeti Parktól, ami azt jelenti, hogy a szóban forgó termékek alapanyagai a park területéről lettek begyűjtve. Mint mondja, nyaranta saját kertjüket is ki szokták nyitni a vásárlók előtt, mert úgy látja, hogy az emberek egyre inkább szeretnék tudni, megismerni az élelmiszerek, italok származási helyét, elkészítési folyamatát.

– A vásárlók szeretik látni, hogy mit és hogyan dolgozunk fel, egyfajta bizalom alakul ki közöttünk – fogalmazott a kistermelő.

Van hatása az ellenőrzéseknek

A Nébih pár éve végzett összehasonlító vizsgálatai során az ellenőrzött termékek mintegy harmada azonos vagy hasonló csomagolás mellett is összetételbeli különbözőséget mutatott. Tájékoztatásuk szerint néhány terméknél tapasztalták, hogy 2017 óta változtattak az összetételükön a gyártók. A hivatal szerint a termékek minőségét befolyásolja, módosíthatja az, ha az alapanyagok minősége nem kiszámítható, ugyanazok esetében is előfordulhat minőségi eltérés az egyes tételek között.

Mindezek mellett a helyi alapanyagok felhasználása is okozhat különbséget, hisz – többek között a környezeti tényezők miatt – eltérő minőségű lehet például a tej vagy a liszt. Szintén eltéréshez vezethet a különböző árfekvésű, minőségű alapanyagok használata, csakúgy, mint a receptúra igazítása az eltérő ízlésvilághoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában