Kína

2020.01.27. 13:46

Nem tudnak kijutni: Boci is a koronavírusos területen ragadt

A Boci becenévre hallgató fiatalember azon kevesek egyike, aki magyarként az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány kirobbanásának közvetlen közelében tartózkodik. Bár megpróbáltak távozni a területről, ott rekedtek barátnője szüleinek lakásában. A férfi szerint egyelőre nehéz felmérni, mennyire rettegnek a régióban élők.

Ny. L.

Az utcák szinte teljesen néptelenek, a szájmaszkot elővigyázatosságból Bocinak is viselnie kell.

A Békés megyei származású, Boci becenévre hallgató fiatalember régóta él Kínában, jelenleg Sanghajban kínai barátnőjével. A lány szülei a Hupej tartományban lévő, hárommilliós Jingmen városában laknak. A központ a 11 milliós lélekszámú Vuhan, ahol kirobbant és a legtöbbeket fertőzött meg a koronavírus. A tartományt lezárták, és Boci is bent rekedt barátnője szüleinek lakásában.

– Tudomásom szerint rajtam kívül négy magyar van Vuhanban, ők átutazók lettek volna – mesélte Boci. – A barátnőmmel Jingmenbe, a kínai újév ünneplésére, január 24-én érkeztünk a családjához. Ez nagyjából olyan, mint nálunk a karácsony, de egy hétig tart. Mielőtt idejöttünk, már megjelent pár apró cikk minimális számokkal, hogy van ez a fertőzés. Egy másfél milliárdos lélekszámú országban ez a pár eset elenyésző, senki, így mi sem gondoltuk azt, hogy ilyen komoly intézkedések, lezárások lesznek. Egyébként a vasárnapi statisztikák is többféleképpen értelmezhetők. Azt közölték, Kínában 2784 embert fertőzött meg a vírus, ebből 80-an haltak meg, 92-en meggyógyultak. Ezeknek az embereknek a döntő többsége ehhez a tartományhoz köthető. Na, most, ha azt nézzük, hogy 92 felépülésre 80 haláleset jut, az 46 százalékos mutató. Ha viszont úgy számolunk, hogy 2784-ből csak 80-an vesztették életüket, mindjárt szebb szám jön ki. A többi beteg még kórházi kivizsgáláson vagy gyógykezelésen van.

Az utcák szinte teljesen néptelenek, a szájmaszkot elővigyázatosságból Bocinak is viselnie kell.

Boci kitért arra, a kínai televízió folyamatosan közvetít és az internet is ontja a híreket, de nagyon nehéz megítélni, hogy mennyire rettegnek az emberek. Ami tény, az utcákon alig vannak, és az újévi családi látogatások többsége is elmarad ebben a régióban, nehogy megfertőzzék egymást a rokonok.

– Jingmen, ami másfélszer nagyobb létszámú város, mint Budapest, olyan képet mutat, mintha kihaltak volna az emberek – ecsetelte a helyszínen tartózkodó férfi. – Az utcákon nincs senki, sok üzlet bezárt már a kínai újév miatt, akik nem, azok most húzták le a redőnyt.

Boci hangsúlyozta, az első hírek hallatán a helyiek teljesen bepánikoltak, és barátnője szülei, valamint mások is fél évre való rizst vásároltak, amíg nyitva voltak a boltok, és akadt elegendő élelmiszer.

– A vírus valószínűleg most pörög majd fel, mert több száz millió ember mégiscsak elindult családlátogatásra – emelte ki a férfi. – A kínai televízióban nyilatkozó orvosszakértők szerint a lappangási idő két hét, tehát egy nagy ,,bummtól” is tartanak Hupej tartományban a következő napokban. Akkor derül ki ugyanis, mennyien fertőződtek meg az utazás során.

A tolmácsolással is foglalkozó, Kína szinte minden nyelvjárásában otthonosan mozgó Boci elmondta, Hupej tartomány után a koronavírus területileg is egyre jobban terjed az országban. Volt egy olyan bejelentés is, hogy már Tibet kivételével minden tartomány fertőzött, különböző mértékben. Vakcina pedig nincs, tehát nem lehet tudni, mennyire fajul el a dolog, sokan attól tartanak, jobban, mint a 2003-as, szintén Kínából kiinduló SARS-vírus, mely fél évig ,,húzta”.

Boci és barátnője a minap kísérletet tett arra, hogy elhagyják a várost. Interneten jegyet foglaltak egy szomszédos településről induló sanghaji vonatra, és bérelt kocsival még éppen kijutottak. A vasútállomáson közölték, a járvány miatt a vonatot törölték. Visszaindultak a lány szüleihez, de akkor már Jingmenbe sem engedtek be senkit.

– Ott álltunk a senki földjén öt óra hosszáig, se előre, se hátra. Aztán egy kicsit felemeltem a hangom, és sikerült elérni, hogy Jingmen fele átengedtek a kordonon – mesélte Boci. – Visszatértünk oda, ahonnan elindultunk.

A Békés megyei férfi elmondta, Kína magyar nagykövetségével napi szinten tartják a kapcsolatot e-mailen. A kijutási esélyekről egyelőre csak beszélni lehet, ugyanis valószínűleg hosszú idő lesz bárhova is menni. Ha erre esély is mutatkozik, be kell vállalni egy kéthetes karantént.

– A nagyobb országok követségei már elkezdték kimenteni az embereiket, tudomásom szerint repülőt küldtek például az amerikaiakért, a franciákat busszal szállítják más tartományba, ahol rájuk is kéthetes karantén vár. Most hallottunk egy olyan hírt, hogy az uniós országok polgárainak egységes kimentésére javaslat született. Nem tehetünk mást, várjuk a fejleményeket, és amíg a rizskészlet futja, addig maradunk bent, a barátnőm szüleinek lakásában.

Előzmény:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában