Természetjáró kör

2020.01.21. 17:45

Megismerték megyénk értékeit

A békéscsabai Lencsési Közösségi Ház rendhagyó programsorozatot szervez a napokban a Természetjáró körének 15. születésnapja alkalmából. Eseményeiken többek közt az elmúlt másfél évtized történéseiről emlékeznek meg.

Vásári Erzsébet

Fotó: Picasa

Takács Péter igazgató elmondta, a közösségi házat 1991-ben alapította a csabai önkormányzat azzal a céllal, hogy az akkor még mintegy 14 ezer fős lakótelep közösségi, közművelődési jellegű igényeit kielégítse. Hozzátette, népművelőként már a kezdetektől híve volt annak, hogy intézményük nagy hangsúlyt fektessen a kisközösségek létrehozására, működtetésére, fenntartására. Ennek megfelelően megnyitásuk után sorra jöttek létre csoportjaik, például Jógaklubjuk, Kertbarát- és Természetjáró körük is. Utóbbinak ötletgazdája Nagy Ferencné, a mezőberényi művelődési központ egykori igazgatója, Lencsési lakos volt.

Kifejtette, a Természetjáró kör elsődleges célja, hogy a nagyszülők unokáikkal együtt járjanak túrázni. A 30 fővel induló, majd már az első évben 70 főre bővülő kör vezetője kezdetektől fogva Zsibrita Mária pedagógus. A csoport tagjai az elmúlt másfél évtizedben tematikusan ismerkedtek meg Békés, Békéscsaba és környékének épített és természeti értékeivel, amit később kiegészítettek a környező megyék nagyobb városaiban – Kecskemét, Szolnok, Szeged – fellelhető látványosságok tanulmányozásával, s olykor határon túli, magyarok által lakott településekre is szerveztek kirándulásokat.

A harminc fővel induló csoport már az első esztendőben hetven tagra bővült. /Fotó: BMH/

Ezen felül szerveztek hagyományos kirándulásokat, többek közt részt vettek a szabadkígyósi húsvéti túrán, valamint alkalmi látogatásokat is tettek, például az adventi időszakban a fővárosi Palotanegyedbe vagy egyéb múzeumokba. Programjaik – évi 12-14 alkalom – elsősorban túra jellegűek, melyeknek az ismeretterjesztő tevékenységen és a környezetünkben rejlő értékek népszerűsítésén túl egészségügyi célzatuk is van.

Takács Péter elmondta, ahogy más csoportjaiknál is hagyománnyá vált a jeles évfordulókra való megemlékezés, úgy a Természetjáró körnél is odafigyelnek erre. Jelenlegi, jubileumi programsorozatukban eddig két program zajlott le. Az elmúlt héten elsőként megtartották ünnepi, éves közgyűlésüket, melyben beszámoltak tavalyi tevékenységeikről, majd elkészítették a 2020-as első félévi túratervüket. Ezentúl a kör egyik tagja, Zelenyánszki Judit összeállításában szerveztek vetítéssel egybekötött visszaemlékezést, 15 év története címmel.

Az igazgató hozzátette, az utóbbi eseményen az elmúlt esztendők pillanatait nézve számára még inkább bebizonyosodott, hogy egy rendkívül jól működő és összetartó közösség vált csoportjukból, ami azon túl, hogy természeti és kulturális értékeinkkel ismerkedik meg, felhívja mások figyelmét az adott helyszínekre. Például legutóbbi nagyszalontai kirándulásukon ők voltak a legnépesebb delegáció, amely részt vett a március 15. városi ünnepségen.

A következő napokban több programmal is készülnek

Zsibrita Mária elmondta, a Természetjáró kör programsorozatát az aktuális eseményekkel is igyekeznek társítani, ezért összekapcsolva jubileumukat a magyar kultúra napjával, szerdán 15 órától sikeres tavalyi kárpátaljai kirándulásukat elevenítik fel vetítéssel egybekötött irodalmi délutánjukon. Ennek apropóján eljutottak a Vereckei szorosra, illetve Szatmárcsekére is, ahol Kölcsey Ferenc sírjánál tartottak megemlékezést.

Szombaton egy tudományos konferencia jellegű rendezvényt tartanak, ahová olyan neves vendégeket hívtak meg, akik az általuk bejárt településekről származnak. Előadást tart náluk Dudás Árpád helytörténeti kutató Attila fővárosa Zsadány és térsége címmel, Gábor László helytörténeti kutató Egy viharsarki település, Kunágota kincsei címmel, valamint Szelekovszky László természetvédelmi főtanácsos Kastélyaink legendái címmel.

A kör vezetője hozzátette, a természetvédelmi főtanácsos számos alkalommal elkísérte őket túráikra is, s bemutatta tagjaiknak Békés megye védett fáit, kunhalmait. Végül szombaton születésnapi vigadalmat tartanak, ahová olyan más településekről származó csoportokat hívnak meg, melyekkel jó kapcsolatot ápolnak. Záró eseményük egy gyulai séta lesz jövő hét szerdán, amikor is ellátogatnak az Erkel szülőházhoz és emlékfához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában