Békéscsaba

2020.01.02. 19:55

Idén egyszerűbben is kiváltható a vény

Már két éve használják az orvosok és a gyógyszerészek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszert. Az érintettek szerint alapvetően jó az elgondolás, de jelenleg még vannak fennakadások. Közben változások is történnek, a napokban tették közzé, hogy könnyebb lesz a hozzátartozók receptjeinek kiváltása.

Busi Ottó

Automatikusan generált description

Fotó:

Idén jóval könnyebb lesz kiváltani a kiskorú gyermekek, nehezen mozgó vagy mozgásképtelen betegek e-receptjeit, mert a hozzátartozóknak nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra, ugyanis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) állampolgári portál szolgáltatásai lehetővé teszik az elektronikus meghatalmazást – közölte nemrégiben az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel. Az EESZT – a betegek által legismertebb része – az elektronikus recept. Erről, magáról a szolgáltatási térről dr. Vincze Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke úgy fogalmazott, még számos esetben hosszabbá, bonyolultabbá teszi a betegellátást; alkalmanként fennakadásokat tapasztalnak annak működésében. Véleménye szerint – a jelenlegi benyomások alapján – még nem praktikus kötelezővé tenni az elektronikus rendszer használatát.

Az orvosok szerint javultak a technikai feltételek, de még most sem hibátlan a rendszer /Fotó: MW-archív/

Hasonló tapasztalatokról számolt be a gyógyszerészkamara megyei elnöke is. Dr. Melczer Mária Ágnes elmondta, a rendszer hol működik, hol nem, ez utóbbi esetben akkor vannak gondban a patikusok, ha a betegnél nincs papír- alapon a kiváltandó gyógyszer receptje, vagy éppen a felírási igazolás. Hozzátette, hazánkban az elektronikus tér két éve üzemel, más országok tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy több év szükséges a rendszer megfelelő működéséhez.

Hírportálunk megkérdezett két békéscsabai háziorvost is. Dr. Árus Tibor úgy fogalmazott, az EESZT abban nagyon jó, hogy a betegek adatai megjeleníthetők és előhívhatók. Elmondása alapján például már aznap láthatja az orvos egy adott páciens laborvizsgálatát az EESZT rendszerében.

– Azonban jelenleg a napi ellátást lényegesen lassítja – jegyezte meg a háziorvos. Hozzátette, amíg minden adat bekerül a szolgáltatási térbe, a felhőbe, az jelentős időbe telik. Tapasztalata szerint egy-egy beutaló vagy recept míg feltöltődik az elektronikus rendszerbe, akár egy percig is eltart, ez pedig napi többtucatnyi ilyen esetben akár másfél órával is meghosszabbítja a napi munkát, így lassítva magát a betegek ellátását.

– A technikai feltételek javultak, de még most sem hibátlan a rendszer, vannak technikai nehézségek, de az esetek többségében működik az elektronikus tér – ezt már dr. Sonkoly Iván közölte hírportálunkkal. Hozzátette, jelenleg azokat a recepteket látják, melyeket még nem váltott ki a beteg, de amiket máshol írtak fel számára, és már kiváltotta, még nem. Véleménye szerint úgy lenne teljes a rendszer, ha ezeket a vényeket is látnák. Kiemelte, sok beteg úgy gondolja, hogy az elektronikus tér egyben azt is jelenti, hogy el sem kell mennie az orvoshoz, elég telefonon „megrendelni” a gyógyszert. Ez a doktor elmondása szerint tévedés, receptet továbbra is csak személyes találkozó után írhat fel az orvos.

A beteg is láthatja a leleteit, és szabályozhat is

Ma már több mint 500 millió egészségügyi adat érhető el a rendszerben. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) 2020-ig tartó továbbfejlesztése során valósul meg a kórházakban az utóbbi években keletkezett releváns zárójelentések és leletek visszamenőleges feltöltése, továbbá a telemedicina szolgáltatások bekapcsolása – közölte nemrégiben az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Nem csak a doktorok láthatják azonban a betegek adatait, az EESZT-ben az érintett felhasználó is megnézheti ezeket. Azok, akiknek van ügyfélkapus hozzáférése, többek közt lekérdezhetik saját leleteiket, melyeket az egyes egészségügyi szolgáltatók jelentettek be, a vényeiket, sőt a biztosítási jogviszonyukat, a munkáltató által feltöltött foglalkoztatotti adataikat is megismerhetik a tajszámok érvényességének ellenőrzése mellett.

A digitális önrendelkezés keretén belül pedig bárki dönthet úgy, hogy szabályozza a rá vonatkozó egészségügyi adatok láthatóságát, és az azokhoz történő hozzáférést az egészségügyi ellátórendszer számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában