Békéscsaba - Galériával

2020.01.10. 17:29

Igazi leporellóként tárul elénk Gárdonyi Géza történelmi műve

Kedden mutatják be a Várkonyi Mátyás és Béres Attila által jegyzett Egri csillagok musicalt a Jókai színházban. A Gárdonyi Géza regénye nyomán írt történelmi darabot Katkó Ferenc viszi színpadra. A darab főpróbáján jártunk.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: Imre Gyorgy

A rendező a főpróbán úgy fogalmazott, a klasszikus történet egyszerre szól hűségről, hazafiságról, bátorságról, kitartásról, szerelemről és árulásról. – Minden adott tehát ahhoz, hogy egy szerethető, izgalmas előadást lásson a közönség – hangsúlyozta. Hozzátette, elsősorban hangulatokat akar megjeleníteni a színpadon, amit az élő zene tesz majd teljessé.

A korhű jelmezeket Kis Kata készítette a regény alapján, a vizuális élményt pedig az Egyed Zoltán által tervezett, több síkban elhelyezett ledfalak tovább fokozzák, amelyek mélységet, dinamikát adnak a vetített díszletnek.

A rendező elmondta, hogy egy olyan látványos előadást szeretett volna létrehozni, amit, mint egy hangos könyvet, vagy egy leporellót, a szereplők keltenek életre a közönség előtt.

– Érdekesnek találtam azt a feladatot, hogy a mai technikát összehozzam a színészekkel. Hatalmas ledfalakon jelennek meg a helyszínek, van, hogy egyszerre többet is látunk a színpadon – emelte ki.

Gyermekszínészek is bemutatkoznak a majd közönség előtt. A rendező szerint ilyenkor fontos, hogy a színészek segítsék, partnerként kezeljék a fiatalokat.

– Ez egy nehéz feladat, hiszen a színészeknél is mindig van egy egészséges izgalom, a gyerekek esetében pedig még kérdéses, hogy milyen hatással lesz rájuk a bemutató. Az igazi megmérettetés akkor jön el, mikor négyszáz ember előtt kezd játszani az ember – osztotta meg a rendező.

Szabó Hunor Bornemissza Gergőt alakítja a zenés darabban. A 11 éves diák, dobol, gitározik, énekel és zongorázni tanul, s imádja a színház világát. A tehetséges fiatalt legutóbb Budapesten, az Álomutazó mesemusicalben láthatta a közönség.

– A színház az én világom, bár olykor fárasztó a sok próba, viszont ha valaki szereti ezt csinálni, akkor ez a sok munka eltörpül az élmény mellett. Ráadásul Gergőként mondhatni magamat viszem a színpadra, találékony, és bárhol megállja a helyét, akárcsak én – osztotta meg a gyerekszínész.

A felnőtt Bornemissza Gergelyt Puskás Dániel játssza, aki már gyerekként megszerette a regény főhősét.

– Emlékszem, nekem ez volt az első kötelező olvasmányom, ami teljesen magával ragadott, elvarázsolt a kalandos történet. A próbák alatt pedig még közelebb került hozzám az általam megformált karakter. Éppen ezért megtiszteltetés a számomra, hogy az egykori végvári vitéz bőrébe bújhatok – fejtette ki a színész.

Egyúttal elárulta, a Cecey Évát játszó Nádra Kittivel sokszor megnézték a próbákon a gyerekek jeleneteit, hogy a saját részüknél vissza tudjanak utalni a fiatalok gesztusaira és hitelesen adhassák elő a gyerekek által eljárt táncot.

De nem csak az ő esetükben kap fontos szerepet a mozgás, amely Topolánszky Tamás, Harangozó Gyula-díjas Érdemes Művész és Mlinár Péter koreográfus munkáját dicséri.

– A csatajeleneteknél nem használunk fegyvert, helyette a tánccal, mozdulatokkal adjuk vissza az események hangulatát – hangzott el a főpróbán. A sokszereplős darabot január 14-én mutatja be a társulat.

Iskolásokhoz is eljut a darab

Magyarországon az iskoláskorú gyermekek mintegy 20-25 százaléka sosem jut el kőszínházba, ennek az aránynak a javítását tűzte ki célul a Lázár Ervin program, amelyhez a Békéscsabai Jókai Színház is csatlakozott. A darab főpróbáján egyebek mellett elhangzott, az Egri Csillagok musical is része lesz a programnak. A tervek szerint a helyi általános iskolák harmadikos és ötödikes tanulói öt alkalommal tekinthetik meg ingyen a Gárdonyi Géza regénye alapján írt előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában