Békéscsaba

2020.01.25. 06:55

Beruházásokról is tárgyalt a képviselő a kormányfővel

Folytatódik az M44-es építése és a beruházások sora; tárgyalnak arról, hogy befektetők érkezzenek Békéscsabára; rendeznék a megyeszékhely néhány fontos problémájának, így a Körös Hotel és a leégett István malom kérdését – ezekről is beszélt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a hírportálunknak adott interjúban.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

– Miben sikerült előrelépnie tavaly Békés megyének, azon belül az 1. számú választókerület településeinek, így Békéscsabának?

– Békés megyére is jellemző az az országos tendencia, miszerint hullámzó ütemben, de kismértékben csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottság, emelkedtek a jövedelmek, ha nem is az itt élők által joggal elvárt arányban. Bár az elvándorlás továbbra is megfigyelhető a térségben, lassult az üteme, és kismértékben nő a születéskor várható élettartam. Folytatódtak a beruházások az európai uniós és a hazai forrásból megvalósuló projektek részeként, attól kezdve, hogy ipari parkok létesültek, azon át, hogy közösségi terek újultak meg, egészen addig, hogy sokféle közintézményben energetikai korszerűsítések zajlottak.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az egykori Körös szálló problémájáról és a leégett István malom közösségi célú hasznosításának lehetőségéről is egyeztetett Orbán Viktorral /Fotó: Lehoczky Péter/

– A legjelentősebb az volt, hogy elkészült az M44-es Tiszakürt és Kondoros között. Érezhető ennek valamiféle pozitív hatása azon túl, hogy gyorsabbá és biztonságosabbá vált a közlekedés? Elsősorban külföldi befektetők érkezésére gondolok…

– Vannak konkrét, a várost érintő megkeresések. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Modern Városok Program részeként létrejöttek, létrejönnek olyan ipari parkok, ahol a vállalkozások letelepedhetnek. Emellett az M44-es Kondoros és Békéscsaba közötti szakasza is elkészül a forgatókönyv szerint jövő év elejére, de van esély arra is, hogy ez év végén. A befektetőkre visszatérve: azt kérjük a kormánytól, hogy a külföldi befektetők figyelmét hívják fel arra, hogy Békés megye olyan térség, ahol a szakképzés biztos lábakon áll – ráadásul ezen a területen komoly fejlesztések vannak folyamatban –, s aminek megközelíthetősége jelentősen javult és javul, illetve ahol van munkaerő-tartalék. A minap tárgyaltam Orbán Viktor miniszterelnökkel, a megbeszélések fókuszában ez is benne volt. Az ország fejlettebb régióihoz való felzárkózásunk beruházások nélkül nem valósulhat meg.

– Miről tárgyalt még a miniszterelnökkel?

– Szóba került, hogy egy város akkor modern, 21. századi, ha az útjai is olyanok, van esély arra, hogy rövid időn belül megkapja Békéscsaba azt az 5-5,5 milliárd forintot, amit igényelt utak építésére, aszfaltozásra. Az is fontos, hogy a járdák szintén járhatók legyenek, egy járdaépítési, -felújítási program ugyancsak téma volt. Beszéltem a felsőoktatás, a szakképzés, az M44-es továbbépítése; a Gyulát Békéscsabával összekötő zöldfolyosó kérdéséről; az egykori Körös szálló problémájáról; a leégett István malom közösségi célú hasznosításának lehetőségéről; a piac megújításának folytatásáról és a megyeszékhelyen megvalósuló komplex energetikai program forrásszükségletéről. Ez utóbbi projekt elektromos meghajtású buszok rendszerbe állítását, napelempark építését, geotermikus energia hasznosítását, a közvilágítás javítását foglalja magában.

– Békéscsaba mellett több település tartozik még a választókerületéhez. Esetükben mi várható?

– Az, hogy folytatódnak a TOP-os fejlesztések, valamint a Magyar Falu Programban megvalósuló beruházások: orvosi eszközöket vásárolnak, közösségi tereket újítanak fel, járdákat építenek, közterületeket tesznek rendbe. Ezek a fejlesztések mind azt célozzák, hogy olyan infrastruktúra legyen a kistelepüléseken is, amik miatt – ha máshol is dolgoznak – érdemes helyben maradniuk az embereknek. Sikerült a szabadkígyósi kastély felújítására pluszforrást biztosítani, és ha elkészül a Wenckheim-kerékpárút is, ez a fejlesztés remekül illeszkedik ahhoz az elképzeléshez, hogy Gyula és Békéscsaba együtt kiemelt turisztikai térséggé válhasson.

Herczeg Tamás ígérete szerint a jövőben is aktív lesz a parlamentben szakpolitikai kérdésekben

Herczeg Tamás a parlamenti munkával kapcsolatban elmondta, több témában vezérszónokként szólalt fel.

Emellett a Fidesz-KDNP család- és népjóléti kabinetjében segíti a munkát, ahol ugyancsak több kérdés rendezését sürgette. Példaként felhozta a szociális szférában dolgozók számára az ágazati bérpótlék állami finanszírozását, függetlenül attól, hogy az intézmény milyen fenntartású. Sikerült elérni, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők a mindennapjaikhoz szükséges eszközöket szinte ingyen megkaphassák. Kiemelte: a jövőben is igyekszik aktív lenni az olyan szakpolitikai kérdésekben, amelyek a szociális, a kulturális ágazatot és a vidékfejlesztést érintik.

Rendszeresen részt vesz a békéscsabai közgyűlés ülésein, egyrészt azért, hogy tájékozódhasson az ott folyó munkáról, másrészt azért, mert előfordulhatnak olyan kérdések, amelyekre országgyűlési képviselőként válaszolhat. Úgy véli, kapcsolat lehet az önkormányzat és a kormány között, képviselheti a megfogalmazott igényeket. Példaként felhozta: foglalkozott az elmúlt időszakban a fúrt kutak ügyével, a kórházi adósságállománnyal vagy a háziorvosi ügyelet kérdésével, hiszen ezek a városi közgyűlés ülésein is felmerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában