Békéscsaba - Galériával/Videóval

2020.01.22. 13:47

A legjobb sajtófotókból nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert középiskolában

A 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra érkezett legjobb alkotásokból nyílt kiállítás szerdán a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma aulájában.

Licska Balázs

Hogyan formálja a víz a földet; hogyan telnek egy rendellenességekkel született fiatal lány és családjának mindennapjai; mit jelent a gyász; milyen krízist okoztak Székelyföldön a medvék; a hajléktalankérdés; a magyar vakfoci válogatott – többek között ezeket a témákat dolgozták fel a 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra érkezett legjobb, díjazott alkotások, amelyekből szerdán nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert középiskolában. Emellett meghökkentő sportfotók, természetfotók ugyancsak láthatók a tárlaton, ami február 28-ig tekinthető meg.

A kiállítás alapját adó pályázat hagyományos kategóriáiba hírképekkel, képriportokkal, portrékkal, a művészeti és kulturális életet bemutató képekkel, sportfotókkal, a társadalmi jelenségeket, a felszínen sokszor nem vagy alig látható valóságot is megmutató, néha nyers, fájdalmas képekkel pályáznak a fotográfusok. A felsoroltak azok a kategóriák, témakörök, amelyekből az évtizedek során kikerültek a nagydíjas képek, amelyeket a zsűri a legkiemelkedőbb alkotásoknak tartott – fogalmazott Szigeti Tamás, a kiállítás kurátora, akinek gondolatait felolvasták a megnyitón.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának titkára levelében kitért arra: a természetfotók esetében a szokásosnál több olyan felvétel érkezett a pályázatra, amelyek a környezeti jelenségeket, a felmelegedést és a szennyezést mutatják be. Szigeti Tamás köszönetet mondott Imre Györgynek és Novák Attilának, hogy a kiállítás Békéscsabára érkezhetett, a 37 év alatt először. És mint írta, külön öröm, hogy a tárlatnak egy középiskola adhat otthont, mivel így a célközönség legfiatalabb részéhez szinte házhoz megy.

Imre György, hírportálunk fotóriportere, az iskola fotóstanára elmondta, két éve indult fotósképzés a Szent-Györgyi Albert középiskolában több mint húsz fiatallal. Tizenhárom kategória első három felvétele, valamint több nagydíjas alkotás látható a kiállításon, ami példát ad a diákok számára, illetve megmutatja, hogy milyen trendek, irányzatok uralkodnak a sajtófotózásban. A tanulók a felvételeket látva, tanulmányozva megismerhetik a stílusokat, a kompozíciós megoldásokat, a megfelelő ábrázolási módot.

Fontosnak nevezte, hogy egy-egy sajtófotó nem képzelhető el néhány mondat, mondhatni aláírás nélkül, amelyekből ki kell derülnie, hogy egy-egy felvétel mit ábrázol, hol és mikor, esetleg miért készült. Ő is kiemelte, hogy az egyedülálló kiállítás most először látható Békéscsabán és most először ad neki otthont egy középiskola.

Több témát dolgoztak fel

Kiváló eseményeknek, rendezvényeknek ad otthont Békéscsaba – mondta a kiállítást megnyitó beszédében Szarvas Péter polgármester, aki szerint a legkiválóbb sajtófotókat felvonultató tárlattal is tiszteleghetnek a magyar kultúra előtt. Hozzátette, látható, több témát dolgoztak fel a pályázók, de kiemelte azokat az alkotásokat, amelyek a környezetvédelem fontosságára, a Földet érintő veszélyforrásokra hívták fel a figyelmet. Úgy véli, a kiállítás nagy inspirációt jelenthet a középiskola fotósképzésében részt vevő diákoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában