Békéscsaba

2019.12.09. 19:50

Számos veszélyt rejt magában az online világ

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma, valamint diákönkormányzata a Nyitott Szemmel Közhasznú Egyesülettel közösen, – preventív céllal – a digitális függőség kialakulásának megelőzéséről szervezett rendezvényt hétfőn délután az oktatási intézményben. Az eseményen előadást tartott dr. Zacher Gábor egyetemi docens, toxikológus.

Busi Ottó

Fotó: Lehoczky Péter

A nagyszámú érdeklődőt dr. Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója és Skultétiné Barna Anita, az iskola igazgatója köszöntötte. A rendezvény elején a diákönkormányzat részéről elhangzott: kezdeményezték, hogy a békéscsabai iskolák közelében található zebrák elé kerüljenek olyan piktogramok, amelyek felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a zebrán való átkelés előtt – annak veszélyessége miatt – függesszék fel a digitális eszközök használatát.

A nyitóbeszédek után dr. Zacher Gábor lépett a fiatalok elé, aki Drakula a telefonban – digitális vérszívás elnevezéssel tartott érdekfeszítő előadást a megjelenteknek. A szakember az online világot a ma elérhető egyik legveszélyesebb tudatmódosítónak nevezte. Elmondta, ma már a legtöbb ember zsebében ott lapul a mobiltelefon, amely jóval többet tud, mint az a számítógép, amivel korábban eljutott az emberiség a Holdra és vissza. Beszélt arról, hogy az online világ mekkora veszélyt rejt az ifjabbak számára, kijelentette, ma már átlagosan majdnem négy órát töltünk aktív internetezéssel, sőt, a fiatalok jóval többet.

Dr. Zacher Gábor elmondta, a mai serdülők sokkal kevesebbet töltenek a barátaikkal, legalábbis azok valós énjével, fizikálisan. Problémaként jelölte meg, hogy az online jelenlét, elfoglaltság miatt nem alszanak eleget, amely teljesítményromláshoz vezet. Sokan lefekvés előtt is megnézik a közösségi médiát, az ott tapasztaltak pedig akár olyan hatással is bírhatnak, hogy az érintett még órákig nem tud álomba merülni. A szakember azt is felvetette, hogy ma már szinte minden kideríthető egy adott emberről az interneten; nyilvános az, hogy mit vásárol, mit eszik, mit iszik, hová jár szórakozni, mit olvas, ezeket pedig az érintettek sok esetben maguk osztják meg a világgal.

– Így megszűnik a magánélet – hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint nagy hatással lehetnek az ember életére a nyilvánossá tett információk. Példaként elmondta, ha valaki feltölt magáról egy fotót az lehetséges, hogy később a leendő állásába kerül, dr. Zacher Gábor szerint a munkáltatók egy-egy jelöltnek az interneten is utánanéznek. De veszélyesnek jelölte meg azt is, ha fiatalok kontroll nélkül tesznek publikussá magukról készült fotókat a világhálón.

Dr. Zacher Gábor tartott előadást /Fotó: Lehoczky Péter/

Dr. Zacher Gábor szerint nagy kérdés, tudjuk-e kulturáltan használni az online világot, együtt tudunk-e ezzel úgy élni, hogy ennek csak a pozitív hozadékait tesszük magunkévá. Úgy fogalmazott, erről a témáról beszélni kell, mivel ma egy átlagos magyar fiatal a várható életéből hét évet csak azzal tölt el, hogy a közösségi médiával foglalkozik. Megjegyezte, ennek például jelenleg még nem lehet tudni a kimenetelét, a hatásai még nem ismertek.

Digitális függőség: a fiatalok már egy napot sem tudnak létezni a mobiltelefonjuk nélkül

Dr. Zacher Gábor egy kutatást ismertetve elmondta, a felmérés során megkérdezett 12-34 év közötti korosztály alanyai arra a kérdésre, hogy mennyi időt bírnak ki a mobiltelefonjuk nélkül, azt válaszolták, hogy maximum 24 órát.

– Napjainkban a népesség fele reggel, ébredés után elsőként a telefonját nézi meg – jegyezte meg a szakember. A toxikológus szerint a digitális függőség valós dolog, sőt, mint önálló betegség létezik az úgynevezett Facebook-függőség, aminek csak a neve utal a legnagyobb közösségi médiára, más oldalak addiktív használatakor is ezzel utalnak a problémára.

A szakember a számítógépes játékokról is szót ejtett, úgy fogalmazott, ezek is függőséget tudnak okozni: ha sikerül a játék célját elérni, azért folytatjuk, ha nem, akkor pedig amiatt kezdjük újra.

Dr. Zacher Gábor a veszélyeket ecsetelve egy szomorú példát is elmesélt: az online terjedő úgynevezett kék bálna nevű „játékban, kihívásban” feladatokat kellett teljesíteni, az utolsó pedig az volt, hogy a játékos vessen véget az életének. Több halálos áldozata is volt a dolognak, sőt, magyar áldozata is lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában