Békés megye

2019.12.22. 19:59

Túladagolta az energiaitalt egy fiú

Vélhetően túl sok energiaitaltól lett rosszul egy fiú a közelmúltban Gyulán. A fiatalember gyors egymásutánban hármat gurított le az italból, amitől hasi panaszok jelentkeztek nála, fájt a feje és szédült is. A szakemberek szerint a korosztály 20-25 százaléka fogyaszt viszonylag gyakran a magas koffeintartalmú speciális üdítőből.

Papp Gábor

 

A gyulai eseményről szóló információinkat Schneider László, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Régió Gyulai Mentőállomás állomásvezető mentőtisztje is megerősítette hírportálunknak. A szakember kiemelte, mostanában viszonylag ritkán hívják őket hasonló esetekhez, bár évekkel ezelőtt még lényegesen többször riasztották őket ilyen jellegű egészségügyi problémákhoz.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a gyulai Egészséges Városért Közalapítvány elnöke hírportálunknak elmondta, a fiatalok közül nagyon sokan fogyasztanak energiaitalt, tapasztalataik szerint a korosztály húsz-huszonöt százaléka kortyol rendszeresen ebből a „nedűből”.

A fiatalok több mint negyede fogyaszt rendszeresen energiaitalt /Illusztráció: Shutterstock/

– Természetesen a teljes tiltás lehetetlennek tűnik, de gyerekeknél, tinédzsereknél semmiképpen nem javasoljuk a fogyasztását. Mindenképpen fontos, hogy kordában tartsák, körültekintően és ne túlzásokba esve igya ­valaki ezeket az üdítőket – tette hozzá dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed. – A termékeknek nagyon magas a koffeintartalma, ez biztosítja a serkentő hatást, de egyebek mellett ez okozza a gondokat is. A túl sok koffein megdobogtatja a szívet, álmatlanságot, ingerlékenységet, szapora szívverést okozhat.

Természetesen az személyenként változik, hogy kinél mekkora adag energiaitaltól alakul ki mindez. Kedvezőtlen esetben a vérnyomás is megemelkedhet, kialakulhat fejfájás, kézremegés, számos kellemetlen tünet. Mindez nem általános, nem minden alkalommal és nem mindenkinél fordul elő, de azért nem árt az óvatosság. Különösen, mert hosszú távon is komoly gondokat generálhat az üdítő.

Vizsgák idején sokan isszák

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kérdésünkre megerősítette, a korábban említett kezdeti tünetek enyhülnek, illetve megszűnnek, ha az érintettek időben leállnak az üdítő fogyasztásával. A szakember fontosnak nevezte, hogy felvilágosító kampányok legyenek iskolákban az üdítők fogyasztásáról, nem kívánt hatásairól.

Egyébként az interneten, például a Facebookon is időről időre fellángol a vita az energiaitalokkal kapcsolatban, éppen a napokban lehetett egy ilyen, rengeteg hozzászólást kiváltó posztot és diskurzust olvasni ebben a témában a közösségi oldalon.

Ugyanakkor sokan arra is felhívják a figyelmet, hogy érdemes a folyamatokat ott vizsgálni, hogy miért fordul annyi fiatal az energiaitalhoz. A felmérések arról tanúskodnak, hogy a fesztiválok alatt és vizsgaidőszakokban fogy a legtöbb ebből az üdítőből, de komoly kérdés, hogy miért fogyasztja sok fiatal már reggel és még este is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában