Békéscsaba

2019.12.10. 11:29

Megindult az ünnep előtti csomagroham

A felmérések alapján egyre többen rendelik meg otthon, foteljeikben ülve az ajándékokat a karácsonyfa alá. Idén több mint 10 százalékkal nőhet a csomagok és csomagjellegű küldemények száma az előző évhez képest. Az emelkedést elsősorban a nemzetközi online rendelések hajtják.

Vágvölgyi Nóra

Fotók: Imre György

Fotó: Imre György

Az elektronikus kereskedelem folyamatos növekedésével párhuzamosan a küldemények száma is évről évre emelkedik. Az ünnepi szezonban a Magyar Posta várakozásai szerint lehet olyan nap, amikor a belföldi és nemzetközi csomag, illetve csomagjellegű küldemények száma elérheti vagy akár meg is haladhatja a 250 ezer darabot. Ezért a szolgáltató azt javasolja, hogy amennyiben karácsonyra szeretnénk feladni csomagjainkat, azt legkésőbb december 19-ig tegyük meg.

Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője hírportálunknak elmondta, a postákon már októbertől kezdve jelentősen nő a küldemények mennyisége, érdemes előre hozni a nemzetközi, főleg az Európán kívüli rendeléseket, hiszen a nagy távolság és a csomagok átrakodása miatt jóval bizonytalanabb a termékek érkezési ideje. Hozzátette, a nagy webáruházakkal már nyáron megkezdődnek a tárgyalások, hogy a kiszállítók tudják heti szinten milyen kapacitásmennyiségekre, akciókra készüljenek.

Fotók: Imre György

A szóvivő kiemelte, a logisztikai csúcsidőszakra a Magyar Posta több intézkedéssel is készül.

– Már nyár végén megkezdjük a toborzást. Erre az időszakra diákokat, nyugdíjasokat, de bérelt munkaerőt is alkalmazunk. A nagyobb forgalmú postákon extra csomagkiadó pultokat hozunk létre, azért hogy azoknak, akik esetleg nem voltak otthon a kézbesítéskor, ne kelljen kígyózó sorokban állniuk – tájékoztatott Panulin Ildikó.

Elárulta, hogy a csomagok éves mennyiségének 40 százalékát az utolsó negyedévben kézbesíti a posta.

– Mivel a depóhálózatunkat – amely a logisztikai infrastruktúra lelke – nem erre a mennyiségre tervezték, folyamatos fejlesztésekre van szükség. Ez első körben területbővítést jelent, hogy a csomagokat megfelelően tudjuk tárolni, azok kezelése sérülésmentes legyen. Emellett tervezzük további szortírozó­gépek vásárlását, melyek segítségével a szalagra feltéve a gép az azonosító kód leolvasásával a megfelelő irányba továbbítja a csomagokat – tájékoztatott.

Kukely János, a Game Invest Kft. ügyvezetője, a Sprinter Futárszolgálat alvállalkozója elmondta, tavaly novemberhez képest 30 százalékkal több csomagot vittek ki idén. A megyében egyre tudatosabban és egyre többet vásárolnak webáruházakból. Éppen ezért az év utolsó két hónapjában csak dolgozóik átcsoportosításával tudják megoldani az időben való kiszállítást.

Vannak napok, amikor duplájára nő a csomagszám

– Már november elejétől érezhetően megugrik a megrendelések száma. A november végi Black Friday után pedig nincs megállás. Ha kell, az irodások is csomagolnak ilyenkor. Átlagosan 50 százalékkal több csomag van ebben az időszakban, mint az év többi napján, de karácsony előtt van olyan nap, amikor 100 százalékkal több a kiszállításra váró áru – osztotta meg az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában