Békés megye

2019.12.30. 11:29

Év végi roham indult a virsliért

Alig ért véget a karácsony, szinte azonnal megkezdődött a szilveszteri roham az üzletekben. A virsli és a pezsgő továbbra is slágerterméknek számít. Előbbi néhány fajtájából például tízszer annyi fogy ezekben a napokban, mint az év más időszakában.

Papp Gábor

A Gyulahúsnál a virsli tekintetében minden évben csúcsidőszaknak számít az esztendő vége, a szilveszter

Fotó: Imre Gyorgy

A Gyulahús Kft.-nél is virslis csúcsidőszaknak számít az év vége: – Az átlagoshoz képest jelentősen megnő ilyenkor a juhbeles virsli forgalma – nyilatkozta hírportálunknak Tamáskovitsné Gila Éva, a cég marketingmenedzsere. Mint elmondta, ezekben a napokban az esztendő többi időszakához képest sokkal többen keresik ezt a terméküket. A normál évközi forgalomhoz képest tízszeres mennyiséget gyártanak és szállítanak ki a megyében, hiszen különösen Békésben szeretik ezt az ízvilágot a fogyasztók. A normál, több kiszerelésben kapható virslijük ugyancsak rendkívül kelendő. Ebből a termékből is kétszer-háromszor annyi fogy szilveszter és újév környékén, mint az esztendő többi részében. Gila Évát megkérdeztük a virslik hústartalmával kapcsolatban is.

A Gyulahúsnál a virsli tekintetében minden évben csúcsidőszaknak számít az esztendő vége, a szilveszter

– A törvényi szabályozás szerint minimum 51 százalékos hústartalommal kell rendelkezniük a virsliknek – hangsúlyozta a szakember.

– Cégünk azonban már a jogszabályi háttér megváltozása előtt lépett ezen a területen. A Gyulahús által készített virslikben hosszabb ideje eléri vagy meghaladja az 51 százalékot a hústartalom. Gila Éva ugyanakkor az év végén szinte minden asztalra felkerülő termékekkel kapcsolatban egy fontos tényre is felhívta a figyelmet.

– A virsli hőkezelt termék, éppen ezért nem kell főzni, nem kell agyon főzni – folytatta a gondolatot. – Nagyon sokan 10-15 percig is megteszik ezt, pedig a Gyulahúsnál, ahogy az üzemek szinte mindegyikében, olyan technológiával készül a termék, hogy erre nincs szükség. A betöltést követően a virsli a füstölőszekrénybe kerül, ahol olyan hőkezelést kap, hogy gyakorlatilag egy rövid melegítést követően azonnal fogyasztható. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy rövid ideig, egy-két percig tegyék gyöngyöző, forró vízbe a virslit, és utána már fogyasztható is. Így a legmagasabb az élvezeti értéke.

– Ilyenkor, év végén valóban sokszorosára emelkedik a virsli iránti kereslet – árulta el hírportálunknak a Békésen élelmiszerboltot is működtető Barta István Zoltán. Mint elmondta, az esztendő többi szakában kisebb az érdeklődés, általában kétféle virsli szerepel a kínálatukban. Így szilveszter környékén azonban több termék kerül fel a palettára. Nagyjából hasonló egyébként a helyzet a szilveszter másik slágertermékével, a pezsgővel is.

– Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb vásárló számára mind a virsli, mind a nedű esetében az ár az elsődleges tényező, bár akad egy lassan növekvő réteg, amely talán egyre jobban figyel a minőségre is – húzta alá Barta István Zoltán.

Felkerestünk néhány nagyobb üzletet, és igen változatos árakkal találkoztunk. Az olcsóbb virsliknek 1000 forint alatt kezdődik kilója, de természetesen a legtöbb termék ennél magasabb összegbe kerül. A szakemberek azt ajánlják, hogy még a boltban olvassuk el, hogy a termék milyen összetevőkből áll, és azt is vegyük figyelembe a választásnál.

Fotók: Imre György

 

Változatos árak és népszokások a pezsgőknél

A pezsgőknél egyébként még a virsliknél is nagyobb az árbeli eltérés. Találtunk pezsgőt 449 forintért, de az olcsóbb itókák palackjáért is általában legalább 500 forint feletti összeget kérnek, a határ pedig ha nem is a csillagos ég, de azért akadnak kifejezetten drága, több ezer forintért beszerezhető nedűk is az üzletek polcain.

S hogy mik a kapcsolódó hagyományok? A tradíciók szerint az év utolsó napján szokásnak számított durrogtatni és hangoskodni, amivel a remények szerint elűzték az óév minden búját és bánatát. Éjfél után pedig csakis gazdagságot hozó italt, így pezsgőt szabadott kortyolni. Ha így történt, az új évben nem kellett hiányt szenvedni semmiben. A szilveszteri virslifogyasztásnak nincsen komolyabb hagyománya. A szokás feltehetően Németországból ered. Talán azért is honosodott meg könnyedén nálunk is, mert a termék általában sertéshúsból készül. Nálunk pedig halat és szárnyast nem szabad az év utolsó napján enni, malacot viszont igen, hiszen az kitúrja a földből a szerencsét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában