Békéscsaba

2019.12.20. 11:14

Egy Cassegrain újjászületése

Nem mindennapi értékre bukkantak a TIT, Körösök Vidéke Egyesület falai között. Egy több mint harmincéves Cassegrain távcső lapult három évvel ezelőttig az egyik irodában, amíg 2016-ban Ujlaki Csaba csillagász, vendégelőadása során, fel nem ismerte az „ereklyét”.

Szilágyi Viktor

Csillagászati távcsövet avattak a TIT, Körösök Vidéke Egyesületnél szerdán, késő délután. A különleges Cassegrain távcsőnek nem mindennapi története van, renoválása pedig nem kis feladatot adott a tapasztalt szakembereknek.

A történet három évvel ezelőtt kezdődött:

A több mint hatvanöt éve működő egyesület régóta szervez csillagászati előadásokat, melyekre számos vendégelőadót is meghívtak már. 2016 novemberében Ujlaki Csaba csillagász látogatott el Szolnokról Békéscsabára, hogy a galaxisunk iránt érdeklődőknek tartson előadást. Bemutatója után, elhagyva a termet, megpillantotta az egyik, díszként kiállított, de már nem működő narancssárga távcsövet. A dísztárgyat látva a tapasztalt tudós rögtön felismerte, hogy ez egy Cassegrain távcső, amiből mindössze nyolcat készítettek.

A narancssárga szűnő távcső. Eredetileg nem tartozott hozzá keresőlézer és keresőtávcső, de a szolnoki csapat ezt is felszerelte, még a festés előtt /Fotó: Szabó Szabolcs Zsolt/

Miután Pelle Róbertnek, az intézmény igazgatójának felvázolta, hogy milyen kincs lapul a birtokukban, hamar felmerült a tárgy restaurálásának ötlete. Szerencséjük volt. Egy lelkes csillagász csapat Szolnokon ugyanis pont a Hófehérke névre keresztelt távcső – a nyolc Cassegrain testvér közül az egyik – felújítási munkáinak vége fele jártak, így kellő tapasztalattal felfegyverkezve vállalták el a munkát.

Tapasztalt szolnoki csapathoz került a csabai távcső /Fotó: Szabó Szabolcs Zsolt/

A szakemberekből és az amatőr csillagászokból álló 10 fős önkéntes csapat három év munka után – szabadidejüket feláldozva – végül helyreállította a távcsövet, amit hivatalosan Szolnokról szerdán késő délután szállítottak haza otthonába, a csabai Damjanich utcára.

A csapat időt és energiát nem sajnálva küzdöttek azért, hogy helyreállítsák a távcsövet /Fotók: Szabó Szabolcs Zsolt/

Az avatón Szabó Szabolcs Zsolt amatőr csillagász előadás keretében mesélt a szolnoki és a csabai távcső bonyolult és kihívásokkal teli helyreállításáról. Az elmondottakból megtudtuk, hogy összesen nyolc távcső készült valamikor a 80-as évek derekán, amiből csak hétnek tudják a hollétét.

A nyolc testvér. A középső képen kérdőjel van az utolsó, elveszett távcső felett

A távcsövekből négy 15- és három 20 centiméter átmérőjű készült, a csabai az előbbi, míg a szolnoki az utóbbi kategóriába tartozik.

Alkotója a távcső belsejébe rejtette névjegyét /Fotók: Szabó Szabolcs Zsolt/

A eszközök optikái az előző politikai berendezkedés idején, viszontagságos úton érkeztek Amerikából Magyarországra. Az, hogy ki, mikor és hogyan rendelte meg azokat a tengeren túlról nem ismert, egy biztos, a távcsövek Sajó Péter keze munkáját dicsérik, aki 1977 és 1986 között a budapesti Planetárium műszaki vezetője volt.

Sajó Péter távcsöve gyönyörű képet mutat a holdról /Fotók: Szabó Szabolcs Zsolt/

Véletlenek szerencsés sorozatának köszönhető, hogy minden egyes meghibásodott vagy hiányzó alkatrész pótlásához, illetve munkafolyamathoz sikerült találni egy specialistát, melynek köszönhetően fel tudták újítani a bonyolult szerkezetet. Nagy segítsége volt a csapatnak a Kunszentmártonon élő Kurucz János. Az amatőr csillagász készítette a távcső tükreit egy vákuumgőzölő gép segítségével.

Hosszú és fáradtságos munka után a csabai távcső (balra) is felnőtt Hófehérke nevezetű testvéréhez /Fotó: Szabó Szabolcs Zsolt/

A munka végeztével a távcső szolnoki testvérének mintájára fehér és kék színezetet kapott, gazdagodott egy keresőlézerrel, valamint egy keresőtávcsővel is, de újraalkotói, tisztelegve a készítő előtt, az eszköz alapvető mechanikáját meghagyták.

Bárki számára közel hozza a Cassegrain a világegyetemet

2019 februárjában alakult meg a TIT, Körösök Vidéke Egyesület csillagászati szakköre Csabai László vezetésével. Tizenévesektől kezdve egészen nyugdíjasokig vannak érdeklődők a 8-10 fős csoportban. A szakkör résztvevői eddig egy 63 milliméteres Zeiss távcsövön keresztül kémlelték az eget, de januártól a 150 milliméteres Cassegrain is segíti felfedezni a világűrt.

A foglalkozások mindenki számára nyitottak, akik érdeklődnek a világegyetem iránt. A következő csillagles 2020. január 23-án lesz megtartva, amikor bárki megcsodálhatja Naprendszerünket a Cassegrain lencséjén keresztül.

Csabai Lászlónak, a békéscsabai csillagászati szakkőr vezetőjének mutatja be az elkészült távcső új elemeit Deák Zsolt, aki sokat dolgozott az eszközön /Fotó: Kiss Zoltán/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában