Advent - galériával

2019.12.01. 19:59

Békésben is megkezdődött a lelki készülődés időszaka

Vasárnap megkezdődött az advent, a karácsonyra történő, négy héten át tartó lelki felkészülés. Megyénk városaiban is számos programmal köszöntötték az ünnepi időszakot.

Csete Ilona – Papp Gábor

Karácsonyi gyertyagyújtás Békéscsabán Nagy Ferenc alpolgármester

Fotó: Imre György

A Békéscsaba főterén megtartott ünnepségen Varga Tamás, a megyeszékhely alpolgármestere hangsúlyozta, a Csabai Advent rendezvényeivel szeretnének egy kis ünnepet varázsolni a hétköznapokba, a karácsonyt megelőző rohanásba.

– Lassítsunk le egy kicsit, nézzünk szét. Ha megállunk, körbenézünk a téren, meghallgatjuk, megnézzük az iskolások, fellépő művészek műsorát, belekóstolunk a gőzölgő kakaóba, foszlós kalácsba, talán valóban megenyhül a mindennapjaink szigorúsága, feszítettsége – fogalmazott. – A fenyő, a tér varázsa, a program közösséget kovácsol belőlünk. A közösség pedig erőt, pozitív energiát adhat mindenkinek. Ez egy olyan rendhagyó ajándék, amely remélem, kitart szívünkben szentestéig. Ajándék maga a megújult tér, a feldíszített faházak, a Mikulás háza és az átadott díjnyertes betlehemi installáció is.

Ezt követően Karácsonyi tánc címmel az Esély Pedagógiai Központ gyermekeinek műsora következett, majd Nagy Ferenc alpolgármester a gyerekekkel közösen kapcsolta fel az ünnepi díszkivilágítást, illetve Balogh Botond nyolcadikos diákkal gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját. Ezután a Három király ajándéka című előadást tekinthették meg az érdeklődők. A Munkácsy múzeum előzetesen kiírt rajzpályázatának díjait Varga Tamás és Nagy Ferenc adta át. A katolikus templom előtt átadták a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Magyarország legszebb betleheme elnevezésű pályázatán megosztott második helyet nyert adventi installációt is, amelyet Lenkefi Zoltán tervezett. Beszédet mondott Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese és Nagy Ferenc.

Gyulán is színes adventi hangulat várta az érdeklődőket vasárnap a Harruckern téren. Előadással kedveskedett a jelenlévőknek a Kacagó Bábszínház, koncertet adott az Eszterlánc zenekar, az Erkel Ferenc Vegyeskar pedig adventi dalokat adott elő. Ünnepi beszédében dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, ünnepeinknek saját világuk van, egy-egy külön kis univerzum, rájuk jellemző szertartásokkal, szokásrenddekkel, melyek képesek kiteljesíteni hangulatukat.

– Különösen igaz ez a karácsonyi ünnepkörre, melynek lényege bizonyos értelemben nem is maga a nagy nap, hanem a hozzá vezető út – tette hozzá. A karácsony a felkészülés nélkül elképzelhetetlen, hiszen ez – az adventi időszak – hoz bennünket megfelelő lelkiállapotba. Ahhoz pedig, hogy teljes legyen az ünnep, az kell, hogy mindenki részt vegyen az előkészületekben, mindenki a maga módján járuljon hozzá e közös világ megteremtéséhez.

A családban akkor megfelelő a felkészülés, ha mindenki bekapcsolódik a munkába és harmóniában, együtt dolgozva, közösen teszünk az ünnepünk teljességéért, és nincs ez máshogy egy nagyobb közösség, egy város esetében sem. Az adventi időszakban az önkormányzat, a város cégei, az egyházak, a gyulai polgárok és a civil szervezetek mind-mind kiveszik a részüket a feladatokból, hogy méltó módon készülhessünk fel a szeretet ünnepére.

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Kovács József országgyűlési képviselő is.

Köszöntőt mondtak az egyházak képviselői, majd gyertyagyújtás következett. Az érdeklődő sokaság ezt követően átsétált Kossuth térre, ahol a Japánkert Barátok Köre Egyesület által elkészített adventi koszorúnál is meggyújtották az első gyertyát az Erkel Ferenc Vegyeskar közreműködése mellett. A napot a Gyulai Kamarazenekar adventi koncertje zárta az evangélikus templomban.

Közösségi program

Orosháza főterén advent első vasárnapján ismét sokan megjelentek, hogy részesei legyenek az ünnepkör meghitt pillanatainak. Volt, aki a belvárosban, az esti fények felkapcsolásának sziporkázó látványáért választotta a programot, mások a gyermekeikkel akartak tartalmas együttlétet, és voltak, akik a forrón gőzölgő tea, egy korty forralt bor melletti találkozások, beszélgetések nyújtotta közösségi szórakozás miatt sétáltak ki a főtérre.

A szerző felvételei

Idén is felállították a karácsonyi vásár faházait, elkészült a korcsolyapálya, van mesekönyv. Hatalmas városi karácsonyfa igazítja útba a messzebbről érkezőket. Vannak a téren újdonságok is: fényszarvas és a lovas szán.

Az Oros-haza Baráti Kör tagjai elkészítették az óriási, hat méter átmérőjű adventi koszorút, ami a városlakók szavazatai alapján fehér-arany színben pompázik idén. A karácsonyi díszbe öltöztetett téren úgy vigyázhatnak az ünneplők a tisztaságra, ha környezettudatosan, magukkal vitt bögrékbe kérik a teát vagy a forralt bort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában